Kötéltáncot jár Magyarország

2011.04.22. 11:48

Magyarország kötéltáncot jár a társasági adó ügyében, az ezzel kapcsolatos politika fokozza a vállalkozói környezetet kiszámíthatatlanságát, állítja a The Wall Street Journal európai kiadásának (WSJE) pénteki cikke.

Az írás emlékeztet: Magyarország tavaly váratlanul és visszamenő hatállyal rendkívüli adókat vetett ki egyes, kiválasztott szektorok nagyvállalataira és a kormány a múlt héten újabb ütést mért a nagyvállalatokra, amikor bejelentette, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkenti a társasági adó mértékét.

Magyarország korábban azt fontolgatta, hogy 19-ről 10 százalékra csökkenti a társasági adót azon vállalatok esetében is, amelyek forgalma meghaladja az évi 500 millió forintot. Az ennél kisebb forgalmú cégek esetében már tavaly levitték 10 százalékra ezt az adókulcsot.

"A Magyarországon üzleti tevékenységet folytató nemzetközi vállalatok már hangot adtak frusztráltságuknak a jelenlegi kormány adópolitikája miatt" - írta a lap.

Vahl Tamás, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara elnöke azt mondta a WSJE-nek, hogy a német cégek a június végén záruló magyar EU-elnökség után meg akarják vitatni a kormánnyal az adóintézkedéseket.

"Megértjük a motivációkat, de szeretnénk kiszámítható gazdasági környezetet" - idézte az újság Christopher Mattheisent, a Deutsche Telekom AG többségi tulajdonában levő Magyar Telekom vezérigazgatóját.