Nem nagyon nőtt a boltok forgalma

2011.04.22. 09:51

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben februárban 512 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 47 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 18 százaléka üzemanyag-, 11 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százaléka volt, a 2011. január–februári időszakban.

Az  előző év azonos időszakához képest az  élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 2011 februárjában 0,9 százalékal, az év első két hónapjában 0,6 százalékkal növekedett. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai februárban 0,5 százalékkal bővültek.

A  nem élelmiszer-kiskereskedelem  értékesítésének volumene 2011. februárban 0,3 százalékkal, az év első két hónapjában 0,6 százalékkal emelkedett. Az egyes üzlettípusok  forgalmának alakulása vegyes képet mutatott. Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben februárban is számottevő volt a csökkenés (13 százalék), a textil-, ruházati és lábbeli- (3,2 százalék), valamint a  bútor-, háztartásicikk-, építőanyag üzletek  (1,6 százalék) ennél kisebb mértékben maradtak el az előző évitől. Ugyanakkor az illatszer- (6,5 százalék), a könyv-, újság, papíráru és egyéb iparcikk- (6,2 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászati termék üzletek  (4,1 százalék) az előző évinél nagyobb volumenű forgalmat tudtak lebonyolítani.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011 februárjában 1,8, az év első két hónapjában 1,5 százalékos csökkenést mutattak.  Az  egy hónappal korábbihoz képest – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem februári  volumene nem változott, a  nem élelmiszer-kiskereskedelem eladásai 0,3 százalékkal mérséklődtek, míg az  üzemanyagkutaké  1,1 százalékkal emelkedtek.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2011 februárjában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 0,9 százalékkal, az eurózóna országaiban 0,1 százalékkal emelkedtek az  egy évvel korábbihoz képest. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 14 tagállamban tapasztaltak bővülést, 8-ban csökkenést. A legnagyobb növekedést (12,6 százalék) Lengyelországban, a legnagyobb visszaesést (5,6 százalék) Spanyolországban mérték.

Nem várható jelentős javulás a kiskereskedelmi eladásokban a következő hónapokban az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

Árokszállási Zoltán, az Erste Befektetési Zrt. makroelemzője elmondta: a kiskereskedelmi forgalom nagyobb, éves alapon 0,7 százalékos bővülésére számított, a KSH adatai azt mutatják, hogy a belső kereslet várhatóan csak lassan áll helyre. Várakozása szerint a következő hónapokban havi szinten néhány tized százalékkal bővülhetnek a kiskereskedelmi eladások, fordulatot az elemző szerint a magánnyugdíjpénztári reálhozamok átutalása, valamint az adócsökkentés hatásai hozhatnak.

Németh Dávid, az ING Bank makroelemzője szerint a következő hónapokban a gyógyszerek, gyógyászati termékek forgalma élénkülhet meg. Ő is úgy vélekedett, hogy az emberek inkább megtakarítják az esetleges többletjövedelmeket. A nyugdíjpénztári reálhozamok harmadik negyedévben esedékes átutalása fellendítheti a kiskereskedelmi forgalmat, de lehetséges, hogy ez is csak az év vége felé, karácsony előtt következik be. A szakértő szerint havi szinten enyhén élénkülhet  a kereslet, de éves összehasonlításban továbbra is inkább stagnálás valószínű.