Összekötik a nem létező M30-ast Szlovákiával

2011.04.27. 14:17

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt az M30-as autópálya rövid határszakasza, közölte szerdán a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. Az állami útépítő tájékoztatása szerint a borsodi gyorsforgalmi út Tornyosnémeti és a határ közötti 1,7 kilométere építésének előkészítését nagyjából két év múlva, 2013 első felére fejezik be. Az út a leendő M30-as autópályánkat – ezt részben a 3-as főút átépítésével alakítják ki – köti össze a szlovákiai R4-as sztrádával.

Az út építési engedélyezési tervei jelenleg készülnek, ezzel párhuzamosan az örökségvédelmi hatástanulmányban rögzítetteknek megfelelően előzetes régészeti feltárások és ehhez kapcsolódóan lőszermentesítési munkák folynak a leendő út nyomvonalán és térségében. Az M30-asnak ezt a határszakasza kétszer kétsávos lesz, az építéséhez kapcsolódóan alakítják ki az azt a 3-as főúttal és a leendő M30-as Tornyosnémeti és Miskolc közötti részével összekötő csomópontot.

„A fejlesztés megteremti a gyorsforgalmi kapcsolódási pontot Kassa felé, így gördülékenyebbé válik a határon való átkelés. A megépülő szakasz fontos része lesz a Szlovákiába irányuló gyorsforgalmi útkapcsolatnak" – fogalmazott a NIF közleményében Loppert Dániel, a cég kommunikációs vezetője. Az út uniós támogatással, a Közop részeként épül meg – hogy mikor kezdik a kivitelezést, és mikorra ér véget, az nem derül ki a közleményből –, a 446 milliós költségvetés 85 százalékát az unió adja.