Egyre többen fizetnek kártyával

2011.04.28. 12:02
A MasterCard Europe bankkártya-használati szokásokat vizsgáló kutatásából kiderül: egyre többen használják rendszeresen vásárlásra a bankkártyájukat, és nő a külföldi és az internetes kártyás fizetések aránya is.

Jóllehet a bankkártya birtokosok aránya nem változott jelentősen az elmúlt években - a megkérdezettek 93 százalékának van legalább egy bankkártyája - egyre gyakoribb a kártyás vásárlás.

A MasterCard kutatása szerint másfél év alatt 5 százalékkal nőtt a rendszeres vásárlók száma, egyúttal csökkent azok aránya, akik csupán készpénzfelvételre használják a kártyájukat: a válaszadók 80 százaléka havonta legalább egyszer fizet is a kártyával.

Legtöbbször továbbra is a hipermarketekben vásárolunk bankkártyával - háromból két kártyabirtokos így tesz -, de a válaszadók fele a kisebb élelmiszer áruházakban is az elektronikus fizetést választja. Népszerűek a benzinkutak, a gyógyszertárak, a ruházati boltok, drogériák és a könyvesboltok kártyás termináljai is. Érdekesség, hogy a kutatás szerint a fodrász- és kozmetikai szalonokban lenne leginkább tere a bankkártyás fizetés fejlődésének. Ezekben az üzletekben fordul meg ugyanis a legtöbb bankkártya birtokos anélkül, hogy használná a bankkártyáját.

Homály

Bár évről évre jobb a helyzet, a kártyabirtokosoknak továbbra is van mit tanulniuk az elektronikus fizetés működéséről. A kutatás szerint a válaszadók csupán fele tudja biztosan, hogy a belföldi kártyahasználatnak nincs díja. Azt, hogy külföldön sem kell a kártyás vásárlásokért külön díjat fizetni ennél is kevesebben, csupán minden ötödik megkérdezett tudja biztosan.

Meglepő, hogy ezzel szemben magas azoknak az aránya, akik tájékozottak plasztik fizetőeszközük internetes használhatóságáról. A válaszadók fele tudja, hogy a Magyarországon kibocsátott kártyák túlnyomó többsége alkalmas vásárlásra a világhálón.

A MasterCard kutatásából az is kiderült, hogy a kártyás fizetés leghatékonyabb ösztönzője ma Magyarországon az azonnali kedvezmény, illetve pénzvisszatérítés, ezt követi a fizetési műveletek gyorsaságának növelése, illetve a bankkártya-elfogadás fejlesztése.