A Századvég határozza meg az új távhőtarifát

2011.04.28. 09:20
Csaknem kudarcba fulladt az a nyolcmilliós pályázat, amelyet az Energiahivatal az új távhőtarifa-rendszer kidolgozására írt ki, az erdeményhirdetés két hetet csúszott, végül a Századvég Gazdaságkutató nyerte meg, tudta meg az Index. A pályázatot azért hirdették meg, mert az Energiahivatalból és a minisztériumból is hiányzott az a szakmai stáb, amely kidolgozta volna a moratórium utáni tarifarendszert.

A Századvég Gazdaságkutató nyert az Energiahivatal által a távhőtarifa kidolgozására kiírt pályázaton. Bár a határidőt már egyszer kitolták április 15-re, eredményt végül csak most szerdán sikerült hirdetni .

Kevés a szakember

A pályázatra nem tolongtak a jelentkezők, mindössze heten jelentkeztek. Ennek oka egyik forrásunk szerint az lehetett, hogy rosszul lőtték be a pályázatért elnyerhető 8 milliós összeget: részletes, piaci adatokon alapuló komplex rendszert kidolgozni ennyiből és ennyi idő alatt nem könnyű. A másik ok, hogy a pályázók közül kizártak mindenkit, „aki, valamint hozzátartozója távhőipari vállalkozásban minősített befolyással rendelkezik, vagy munkaviszonyban áll távhőipari vállalkozással”.

Szolgáltatók és termelők

Az ország közel 150 távhőrendszere alapvetően három típusra oszlik, az egyik esetben az önkormányzat kezében van a hőtermelő és a szolgáltató cég is, például Kecskeméten, Győrben és Nyíregyházán. A másik esetben csak a szolgáltató önkormányzati tulajdon, az erőművek magánkézben vannak, ez a helyzet például Debrecenben. A harmadik eset a közös önkormányzati és magántulajdon.

Abban, hogy a távhőszolgáltatók ne magukat regulázzák meg, van logika, másik oldalról viszont nem nagyon akad olyan szakember, aki megfelelő részletességgel átlátja és ismeri a távhőszektort, de nem ott dolgozik.

Ezt mostanra úgy tűnik a kormány is belátta: értesülésünk szerint a tárca intenzív egyeztetésbe kezdett több szakmai szervezettel is, köztük távhőszolgáltatókkal. Az Energiahivatal és a minisztérium is szakemberhiánnyal küzd: jelenleg is távhőpiachoz értő szakembereket keresnek. a Magyar Közlönyben múlt héten megjelent kormányhatározat a fejlesztési tárca dolgozói létszámát két fővel 686-ra, a MEH-ét pedig 14 fővel 126-ra emelte.

Átmeneti megoldások

A távhőárak befagyasztásához elég volt a politikai szándék, az új, hatósági árrendszer kidolgozása azonban jóval nehezebb, mint a villamos-energia, vagy a gázszektorban, a rendszer ugyanis egymástól nagyon különböző típusú és tulajdonosi szerkezetű szereplőből áll.

Az előzetes tervek szerint a több mint száz szolgáltatót csoportokra osztanák aszerint, hogy a hőt termeli, vásárolja, vagy termeli és vásárolja, majd megpróbálnák az indokolt költségeket egyenként meghatározni.

A gázalapú távhőtermelők veszteségeit átmenetileg a stratégiai tározóból szerzett olcsóbb gázzal kompenzálhatják, hosszú távon azonban sem jogi, sem gazdasági értelemben nem lehet eltávolodni a világpiaci áraktól. Mint ahogy Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter már korábban jelezte: a hatósági ár, egyes városokban a jelenleginél akár magasabb is lehet.