Csak emlék marad az emlékmúzeumokból?

2011.04.29. 07:14

Az idei főszezonban zárva maradhat a balatoni emlékhelyek, időszakos kiállítások egy része, mert a fenntartók − önkormányzatok, egyesületek vagy akár magánszemélyek − mind nehezebben tudják előteremteni a működéshez szükséges pénzt, írja a Napi Gazdaság. A látogatók száma folyamatosan apad: tavaly − a turistaforgalom csökkenésével párhuzamosan − csaknem 30 százalékkal kevesebben voltak kíváncsiak a térség kiállítóhelyeire, mint egy évvel korábban.

Latinovits Zoltán balatonszemesi emlékházát májustól egyedül a helyi önkormányzat működteti, miután a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága a közelmúltban forráshiányra hivatkozva felmondta a közös üzemeltetési szerződést. A Berzsenyi Dániel niklai kúriájában berendezett emlékház viszont aligha lesz ilyen szerencsés, miután a helyi önkormányzat pénz híján nem tudja átvenni a működtetését.

Nem sokkal jobb a helyzet a Balaton északi partján sem: Nagy Dóra, a Balaton-felvidék Népi Értékeiért Egyesület elnökségi tagja például lapunknak elmondta, idén lehet, hogy sem az Ábrahámhegy, sem a Feketehegy lábánál lévő emlékházukat nem tudják kinyitni. A tagság már nem tud újabb áldozatokat hozni, az önkormányzatok ott spórolnak, ahol lehet, a pályázati források pedig elapadtak. Az utóbbi három évben már a nyári nyitva tartást is korlátozni kellett, mert nem tudták a rezsit fizetni.

A tavalyi, mintegy 40 százalékos forgalomcsökkenés Nagy szerint nem magyarázható csupán azzal, hogy a térségben kevesebb volt a vendég: az is benne van, hogy évek óta egyre kevesebbet tudnak költeni az épületek felújítására, a kiállítások frissítésére.

A Balatonnál és környékén több mint harminc kiállítóhely küzd létéért − mondta el lapunknak Király Dániel, két dél-balatoni kistérség idegenforgalmi ügyekben illetékes munkatársa. A látogatók azért is elmaradnak,  mert nincsenek meg a kulturált vendégfogadás körülményei, nincs idegenvezetés, nincs büfé, sok helyütt még az illemhelyekkel is gond van.

Az utazási irodák, különösen az elő- és az utószezonban, nagyon szeretnének ilyen programokat beiktatni, de ehhez minden elemében színvonalas kínálat kellene − és természetesen reklámra is kellene költeni. A fenntartók mindenütt pályázati forrásokból szeretnének nekilátni a kiállítóhelyek megújításának, kérdés azonban, hogy ha lesznek is ilyenek, hozzá tudják-e tenni a szükséges saját erőt.