Mi történt a cukorgyárainkkal?

2011.04.29. 14:37

Csökkenteni kell Magyarország élelmiszerpiaci kiszolgáltatottságát, az alapvető élelmiszereknél kialakult nettó importőri pozícióból az önellátás felé kell elmozdulni, mondta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Tihanyban.

Az államtitkár a cukoripari találkozón tartott előadásában kiemelte, hogy az alapvető élelmiszerek közül különösen a cukor tekintetében kiszolgáltatott az ország, a kormány célja ezért, hogy legyen elegendő cukor elérhető áron. Magyarországnak fel kell készülnie a jelenlegi európai uniós kvótarendszer 2014-es változása utáni időszakra.

Hangsúlyozta, hogy a privatizáció miatt a tizenkét cukorgyárból mára már csak egyetlen működik Magyarországon, és az is külföldi cég, az Agrana tulajdonában van. A cukoripar megszűnése nem a termelők hibája, mert ők a végsőkig küzdöttek a cukorrépatermelés folytatásáért - mondta Czerván György. "Parlamenti vizsgálóbizottság felállítására van szükség, hogy megtudjuk, mi történt a cukorgyárainkkal" - mondta.

Az alapvető élelmiszereket  - közöttük a cukrot - jelenleg terhelő 25 százalékos áfa csökkentésének lehetőségéről szólva Czerván György kiemelte: komoly kormányzati erőfeszítés van az adókulcs csökkentésére, de a költségvetés jelenlegi helyzete  - a hiány 3 százalékon tartása - erősen beszűkíti a mozgásteret. Az adókulcs radikális - 25 százalékról 5 százalékra - történő csökkentése középtávon gazdaságfehérítő hatású, de rövidtávon óriási bevételkiesést okoz az államnak - tette hozzá.

Elmondta, hogy az ország kiszolgáltatottságának csökkentésére 2014-ig részletes tervet dolgoznak ki, ebben a kormányzat az egyetlen magyar gyár tulajdonosára, az Agrana cégcsoportra számít.