Már a panelben is zöldség terem

2011.05.02. 07:15

A zöldség- és gyümölcsárak emelkedése nyomán újra divatba jönnek a kiskertek. Dunántúli városokban azonban már arra is van példa, hogy a panelházak erkélyén, teraszain is mind többen termelnek valamilyen haszonnövényt, írja a Napi Gazdaság.

Helyi ingatlanközvetítők szerint Kaposvár környékén az elmúlt fél évben csaknem harmadával csökkent az eladó hétvégi telkek száma, miután egyre inkább előtérbe kerül azok hasznosítása. A pécsi piacfelügyeletnél arról számoltak be, hogy bár statisztikát nem vezetnek, a korábbi évekhez képest az idén legalább 25-30 százalékkal több  volt a palántaárus.

Bodó Balázs, a zalaegerszegi Bodó Kertészet tulajdonosa szerint egyre többen keresik a palántákat, idén tavasszal a forgalmuk csaknem a duplája volt a tavalyinak. A paprika és a paradicsom a legkelendőbb, de viszik az eper- és a málnapalántát, valamint a különböző gyümölcsfákat is, egyre többen érdeklődnek, hol, mit és hogyan érdemes termelni. Bodó hozzátette: ha az erkélyen nem is, de egy pár négyzetméteres területen már lehet annyi zöldséget termelni, ami a jelenlegi árakat figyelembe véve érdemben csökkenti a kiadásokat. Néhány éve még visszafogták a zöldségpalánta-nevelést, mert alig volt rá vevő, ma a dísznövényeket szorítják háttérbe.

Hasonló tendenciákról számolt be Besszer Mihály, a Közép-Dunántúlon több kertészeti üzletet, illetve vetőmagboltot működtető Vértes Kft. értékesítési vezetője is. Tavasszal minden üzletükben jóval több, döntően kis kiszerelésű vetőmagot, dughagymát  adtak el, mint a korábbi években, de a nagyobb tételeket vásárlók száma is nőtt. Az árak alakulása miatt egyre több térségbeli kertészet foglalkozik palántaneveléssel, és önmagáért beszél, hogy idén már csaknem kétszer annyi  kiskertekben alkalmazható permetező- és növényvédő szer fogyott, mint a korábbi évek hasonló időszakában.