Hirtelen kedvünk támadt takarékoskodni

2011.05.05. 13:29
Minimális az esély a lakossági hitelpiac rövid távú felpezsdülésére – állítja a Money & More független pénzügyi tanácsadó cég. A hitelezéshez hiányzik a fizetőképes kereslet, ugyanakkor egyre népszerűbbek a megtakarítások. A pénzügyi válság egyik pozitív hatásaként előtérbe került az öngondoskodás.

A tanácsaócég szerint annak ellenére sem várható komoly hitelpiaci fellendülés, hogy a legfrissebb adatok szerint az első negyedévben ismét növekedésnek indult a lakossági forinthitelek állománya. „A fizetőképes kereslet komoly hiánya jellemzi a hitelpiacot, ami annak ellenére is igaz, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a márciusban folyósított 41,6 milliárd forint 17,5 százalékkal, a negyedév során kihelyezett 104,4 milliárd forint 21,1 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban” – mondta Bunghardt Csaba vezérigazgató.

Jól megfigyelhető ugyanakkor a megtakarítási termékek népszerűségének növekedése, ami összefüggésben áll a pénzügyi tudatosság erősödésével. A Money & More tapasztalatai szerint a megtakarítási termékek növekedésének népszerűségével párhuzamosan egyre komolyabb az igény a felkészült, független, hosszú távú pénzügyi tanácsadói kapcsolatokra az ügyfelek körében, ami szintén a pénzügyi tudatosság növekedésének a jele.

A klasszikus alkuszi tevékenységről folyamatosan helyeződik át a hangsúly a pénzügyi tervezés, az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartáson keresztül a minél teljesebb körű kiszolgálás felé. Az emberek lényegében egész életre szóló tanácsadót keresnek, ez az alapelv ma már általános a pénzügyi termékek piacán az angolszász gyakorlatban, és ez a Money & More egyik legfontosabb elve is, olvasható a közleményben.