Megnyerte a Greenpeace a húskonzervpert

2011.05.10. 11:27

Azoknak a Greenpeace aktivistáknak adott igazat a Pesti Központi Kerületi Bíróság, akik öt évvel ezelőtt egy áruházban a vásárlók figyelmezetésére darált sertéshús konzerveket címkéztek fel, közölte a szervezet kedden. A környezetvédők egy Tescóban génmódosított összetevőt jelölés nélkül tartalmazó konzervekre "Génmódosított termék, nem kérünk belőle" feliratú matricáikat ragasztottak.

Akciójukat követően az aktivistákat Bartos András, a Szegedi Paprika Fűszer és Konzervgyártó Zrt. vezérigazgatója magánvádas eljárásban nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vétségének megalapozott gyanúja miatt perelte be. A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) által védett környezetvédőket öt évig tartó maratoni eljárás végén mentette fel a bíróság.

Az ügy előzménye, hogy 2006-ban a Greenpeace több húskonzervet is bevizsgált, és többek között a Szegedi Paprika “darált sertéshús” termékében talált nagyobb mennyiségű génmódosított szóját. A GM összetevőt az EU címkézési jogszabályának megfelelően a termék csomagolásán jelölni kell, amit a Szegedi Paprika Zrt. nem teljesített. A szervezet szerint az eset előtt két évvel a Szegedi Paprika a megkeresésükre azt állította, termékeik nem tartalmaznak GMO-t.

A közleményben Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse úgy fogalmazott: „az európai vásárlók nagy többsége elutasítja a GMO-tartalmú élelmiszereket, és követeli a génmanipulált élelmiszerek felcímkézését. Elfogadhatatlan és a fogyasztók alapvető elvárásaival ellentétes, hogy ismeretlen hatású génmanipulált összetevők legyenek az élelmiszereinkben bizonyos cégek hasznát növelendő – ráadásul jelölés nélkül.”

A Szegedi Paprika Zrt. termékeit egészen addig nem vonta ki kereskedelmi forgalomból, míg az Országos Tisztifőorvosi Hivatal erre nem kényszerítette. A cég termékeit olcsósága miatt főleg iskolákban, börtönökben, kórházakban adták az embereknek, akik így tudtukon és akaratukon kívül viselték a génszennyezett étel kockázatát – tette hozzá a Greenpeace kampányfelelőse.