Alkotmánymódosítással vennék el a korai nyugdíjakat

2011.05.13. 18:59

Módosítaná a Fidesz a hatályos alkotmányt, hogy megvonható legyen a rokkantnyugdíj és a korkedvezményes nyugdíj a kedvezményezettektől.

A Fidesz frakcióvezetője, Lázár János által és Balsai István képviselő által jegyzett törvényjavaslat szerint csak annak járna a nyugdíj, aki betöltötte az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslat szerint a korhatár előtti nyugdíjasok járandósága csökkenthető és szociális ellátássá alakítható. Azok a korhatár előtti nyugdíjasok, akik még munkaképesek, teljesen elveszíthetik a nyugdíjukat.

A javaslat indoklása a jövő generációk érdekeire és várható terheire hivatkozik, illetve kimondja, hogy a változásnak a mostani ellátásokat is érintetnie kell. Az indoklás szerint azoknak, akik emiatt veszítik el a nyugdíjukat, a szociális- vagy a társadalombiztosítási juttatások keretében valamilyen segítséget kell biztosítani, vagy segíteni kell őket abban, hogy vissza tudjanak kapaszkodni a munkaerőpiacra.

A törvényjavaslat ugyanakkor védené a nők kedvezményes, korhatár előtti nyugdíjazásának a lehetőségét. A szolgálati nyugdíjjal visszavonult rendőrök viszont aggódhatnak, a rokkantnyugdíjasok mellett az ő (egyébként meglehetősen nagyvonalú) kiváltságainknak is véget vetne a kormány alkotmánymódosítása.

Hányan vannak és mennyit költünk rájuk?

Rokkantnyugdíjas alatt köznyelvi értelemben azokat értjük, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtt egészségkárosodás miatt részben vagy egészben munkaképtelenné válnak.

Számukra az állam négy különböző jogcímen adhat támogatást. A különbséget a számukra biztosított ellátások között az egészségkárosodás mértékében, azaz a munkaképességre alkalmasság alapján tesznek. A legújabb adatok szerint Magyarországon a nyugdíjkorhatár betöltése előtti rokkantsági ellátást (rokkantsági nyugdíjat, rehabilitációs járadékot, egészségkárosodott személyek szociális járadékát, vagy rokkantsági járadékot) összesen 565 ezer ember kap. 2008 elején még 658 ezer, 2009 januárjában 640 ezer rokkantnyugdíjas volt.

Jelenleg nagyjából 70 ezer forintot kap havonta átlagosan egy rokkantnyugdíjas, vagy rehabilitációs járadékos.