Pénzére vár az űrhabos cég

2011.05.18. 08:13
Egy már odaítélt állami támogatás hiányával küzd a Magyarországon, de a térségben is úttörő szerepet vivő, űripari technológiák fejlesztésével is foglalkozó Admatis Kft. A miskolci cég jelenleg elsősorban külföldi megrendeléseiből él.

Az USA-ból, Németországból és Oroszországból is tapasztaltunk érdeklődést a cég egyik fő termékének számító fémhab iránt, de kifutásuk egyelőre bizonytalan, nem utolsósorban a finanszírozással kapcsolatos kérdések miatt − mondta el a Napi Gazdaságnak Bárczy Tamás, az Admatis Kft. ügyvezetője. Egyelőre azonban nem találtunk k+f finanszírozási forrást a magyar államnál, sőt a már szakmailag befejezett projektből is sok millió forinttal tartozik nekünk a finanszírozó − tette hozzá a cégvezető. A projekt is utófinanszírozású, a támogatást a szerződés szerint a befejezése után 15 napon belül kellett volna folyósítani, ez azonban azóta sem történt meg. Sokáig semmi hír nem érkezett a támogatás sorsáról, majd a MAG Zrt. levele már azt állította, hogy egyenesen a cég tartozik az államnak 8,5 millió forinttal − éppen annyival, amennyivel valójában az állam tartozik az Admatisnak. A mikrovállalkozás tiltakozásának hatására a MAG visszakozott és türelmet kért az eset tisztázására.

Bárczy szerint példájuk az általános helyzetet tükrözi. A Széchenyi kártyára szintén hónapok óta várnak a társaságnál. Itthoni támogatások, források hiányában az Admatis jelenleg elsősorban külföldi megrendeléseiből él. Például a jelenleg is futó Sentinel−2 projektből. A terv szerint még idén elindulna egy másik űripari projekt is, amelyben ugyancsak egy műhold alkatrészeit tervezheti és gyárthatja a magyar cég. A jelenlegi vevő (EADS Astrium) elégedett az Admatis munkáival, mert a következőt is tőlük kaphatja a társaság. Egy másik, repülőgép-ipari fejlesztési projekt is a "levegőben lóg", amelynek keretében a világon egyedülálló biztonsági repülőgépülést fejlesztenének három év alatt.

A társaság Miskolcon egy kis űripari centrumot is kialakítana, ahol helyet kapnának azok a nélkülözhetetlen berendezések, amelyek egyelőre nem állnak rendelkezésre Magyarországon, valamint az Admatis környezetébe települhetnének az alvállalkozók közül néhányan. Egyelőre ehhez sem sikerült forrást találni, ráadásul még az új városvezetéssel sem tudták fölvenni a kapcsolatot. Pedig az Admatis folyamatosan növekszik, egy ideje már a Miskolci Egyetemen bérelt labort is kinőtték. Itt másfél éve igyekeznek megegyezést elérni a bővítésről − sikertelenül. Az Admatis az új Széchenyi terv telephely-fejlesztési pályázatán is indult, jelenleg elbírálás alatt áll a jelentkezés. Amennyiben kedvező döntés születik, a cég távozhat az egyetemről, de terveik szerint továbbra is Miskolcon maradnának.

Komoly nehézségeket okozott megtalálni azokat a magyar cégeket is, amelyek akarnak és képesek űripari beszállítóvá válni; a többség nem vállalja, hogy kis szériás, nehezen előállítható darabokat készítsen. Ma már körülbelül 20 magyar cég dolgozik be a társaságnak. Az űripar folyamatosan fejlődő iparág, ami a válság alatt is évi 20 százalékkal nőtt − mondta a cégvezető. A magyar cégek bekapcsolódásához állami segítségre volna szükség.

A társaság korábban egy a világűrben végzett sikeres kísérlettel hívta föl magára a figyelmet, jelenleg pedig a Sentinel-2 európai műholdépítési projektben való részvételre koncentrál. Az Admatisnak futott egy fémhab-technológiai kísérlete is, amely egy közel hároméves, az NKTH által finanszírozott fejlesztés volt egy konzorciummal (Admatis, Technoplast Kft., Refmon Zrt., Bay-Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Miskolci Egyetem). A projekt 2010 augusztus végén zárult a Jedlik Ányos programon belül, az eredmény a cégvezető szerint több mint biztató. A technológiai fejlesztés sikerült, felállt egy labor, épült egy kis szériás gyártásra is alkalmas berendezés, többféle prototípus is elkészült. A prototípusok még nem piacképesek, így a jelenlegi fejlesztéseket két cég (Admatis és Technoplast) finanszírozza saját erőből. A tavaly februári űrkísérlet kifejezetten jó eredményeket produkált - fogalmazott Bárczy Tamás. A FOCUS-projekt (Foam Casting and Utilization in Space) keretében végzett habosítási kísérlet fő célja egy speciális habgenerátor kifejlesztése volt, amellyel többféle pórusos szerkezetet, így fémhabot is elő lehet állítani. A külső héjjal rendelkező, belül nagy szilárdságú fémhabbal töltött szerkezet felhasználása pedig igen széles körű lehet. Az ISS fedélzetén végzett tesztek vizes habos kísérletek voltak, azonban a hab-előállítási technológia ugyanaz volt, mint a földi fémhab esetében.