Mozgó koporsóban jutottunk fel a szélerőmű tetejére

2011.05.20. 08:46 Módosítva: 2011.05.20. 09:00
Hazai zöldáram egyelőre főleg szélből nyerhető, a technológia azonban nagyon időjárásfüggő. Ha a lapátok beindulnak akár méteres kilengései is lehetnek a toronynak. A bábolnai szélerőműparkban jártunk.

Nem fog nőni a szélerőművek aránya a következő tíz évben, a jelenlegi elképzelések szerint 2020-ban is csak négy százalékát adják majd a hazai villamos-energiatermelésnek. Pedig zöldáram jelenleg gazdaságosan Magyarországon szinte csak szélből nyerhető, az ingadozó teljesítmény, a korlátozott szabályozhatóság nem segítik az  időjárásfüggő technológia terjedését.

A megtérült szélerőművekben termelt áram ára 8-12 forint körül van kilowattóránként, ez nagyjából az olcsó paksi árak szintjén van – a szakmai szervezetek éppen ezzel érvelnek, amikor azt mondják, a szélparkok által termelt áram ára hosszabb távon a harmadára eshet. Magyarországon jelenleg mintegy 330 megawatt beépített szélkapacitás van, ebből kevesebb mint egy százaléka térült már meg. A megtérülésig viszont az állam kötelező átvétellel támogatja a beruházás megtérülését. Az átvételi ár ma 30,36 forint, miközben a végfelhasználói áram ár 50 forint körül van.

A nagyobb szélerőmű parkok mellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a kisebb szélkerekek, törpe turbinák terjedésével is számol, amelyek időszakosan termelnek hálózatra, és elsősorban a helyi autonóm energiaellátásban töltenek be fontos szerepet. A szakértői becslések szerint 2020-ig ezek megjelenése kb.10 MW villamos energia összteljesítménnyel várható.