Adókedvezmény járhat a rendszámcseréért

2011.05.23. 11:04

Az osztrák módszerhez hasonlóan megfordítaná a bizonyítási kényszert a külföldi rendszámmal autózók esetében Rogánt Antal. Ez azt jelenti, hogy az autósnak kellene bizonyítania, hogy életvitelszerűen él külföldön, ezáltal jogosan használ külföldi rendszámot.

Rogán szerint nehéz pontos adatokat mondani kimutatások hiányában, de jelenleg tízezer és harmincezer közé tehető a külföldi rendszámmal autózók száma, akik ezzel bújnak ki az áfa, és a regisztrációs adó fizetési kötelezettségük alól.

Ezzel megközelítőleg 10 milliárd forintnyi összeg kerül ki az államkasszából. Ezeknél az autósoknál lényegesen nehezebb a parkolási bírságok vagy a gyorshajtás miatt kiszabott büntetések behajtása is - mondta el Rogán.

Szerinte még a nyári szünetig dönthet a parlament a törvénymódosításról. Ha így lesz, akkor szeptembertől decemberig kapnak lehetőséget az autósok, hogy visszatérjenek a magyar törvények hatálya alá, ha nem tudják bizonyítani, hogy életvitelszerűen külföldön élnek.

Az önként hazatérők adókedvezményre számíthatnak ebben az időszakban, a jelenlegi szabályok szerint fizetendő adó felét kell csak befizetniük. Akik viszont nem térnek vissza, és január 1-je után megbuknak egy ellenőrzésen, azoknak az adó dupláját kell majd megfizetniük.