Bokros: A kormány programja düledező szénaboglya

2011.05.24. 10:58

"A végletesen centralizált, akarnoki kormányzati rendszer nem kedvez a szakpolitikai elképzeléseknek, félnek a szakemberek olyan reformokat letenni az asztalra, ami esetleg nem találkozik a főnök változó ízlésével" – mondta Bokros Lajos közgazdász, európai parlamenti képviselő a privatbankar.hu-nak.

Bokros szerint a kormány programja vasvillával összehányt düledező szénaboglya, ami a legelemibb szakmai követelményeknek sem felel meg. Szerinte bár egyes területeken elkezdtek konkrét intézkedéseket hozni, az nem épül be egy komplex és a hatásokat erősen kifejteni képes csomagba. "Nagyon lényeges lenne, hogy úgy vezessünk be valamit, hogy az kiszámítható legyen" – tette hozzá.

A közgazdász szerint a kormány programjában munkahelyteremtés címén szinte kizárólag közmunkáról esik szó, közmunkával viszont nem lehet fenntartható, versenyképes termékeket előállító, a költségvetésnek adójövedelmet eredményező munkahelyeket teremteni. "Ezzel költségvetési pluszkiadás keletkezik, alacsony szakképzettségű, alacsony hozzáadott értékű munkahely jön létre, amivel szociális problémát orvosolunk, nem pedig a munkaerőpiac feszültségeit oldjuk."

Bokros arról is beszélt, hogy "a konkrét intézkedések jelentős része ellentmond a céloknak, és még azokon a területeken is, ahol a célokkal nagyjából egyet lehet érteni, a megoldás annyira silány, annyira erőszakos, hogy nem valószínű, hogy ezzel ebben a formában sokáig együtt fog tudni élni a magyar társadalom".