Száműzték az összes spanyol zöldséget

2011.05.30. 16:47 Módosítva: 2011.05.30. 17:16
Magyarországon eddig egy esetben sem mutatták ki azt a baktériumot, amit a feltételezések szerint egy spanyol uborkaszállítmány terjeszt, és Észak-Németországban már tíz halálesetet okozott. Van három beteg, akinél még tartanak a vizsgálatok. Egy kisebb szállítmány érkezett hozzánk is, de a polcokra nem került. A vidékfejlesztési miniszter szerint minden spanyol eredetű élelmiszert átvizsgáltak, nem találtak fertőzöttet. A nagyobb áruházláncok a szezon kezdete óta csak magyar uborkát árulnak, most pedig az összes spanyol zöldséget levették polcaikról. A hírek miatt csak kicsit esett vissza a zöldségforgalom.

Az Országos Epidemológiai Központot nyolc olyan hasmenéses magyar betegről tájékoztatták, akik Németországban jártak a közelmúltban, vagy érintkeztek beteg német állampolgárral, közölte hétfői sajtótájékoztatóján Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos. Öt gyanús esetben befejeződött és negatív eredménnyel zárult a mikrobiológiai vizsgálat, a másik három vizsgálata még folyamatban van. A nyolc magyar betegsége szövődménymentes, nem súlyos, egyiküket sem kell kórházban ápolni. A nyolc ember közt nincs közös pont, a megbetegedések egymástól függetlenek. A betegség lappangási ideje nyolc nap, a tünetek közül először a hasmenés jelentkezik, ezt követheti láz, egy hét alatt kialakulhat a veseelégtelenség szövődménye.

Mosni és hámozni

Az ÁNTSZ szerint érdemes megmosni és meghámozni fogyasztás előtt a zöldségeket, gyümölcsöket, mert így el lehet távolítani a fertőzést okozó szennyeződést. Ezenkívül javasolják a nagyobb odafigyelést a személyi higiénénére, a kézmosásra, hiszen a fertőzés ennek hiányában emberről emberre is terjedhet.

Keresve sem találni spanyolt

Gyakorlatilag eltűntek a boltok polcairól a spanyol zöldségek, miután kiderült, hozzánk is juthatott abból a fertőzésgyanús spanyol uborkából, amit az egyre terjedő észak-németországi hasmenésjárványért tesznek felelőssé. Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke szerint alig van a magyar piacon Spanyolországból behozott kígyóuborka, csak néhány tétel fürtös lehet már a kereskedőknél a dél-európai országból. A múlt héten ugyanis lezárult a behozatal, és a kereskedők már csak a magyar uborkát vásárolják, mivel megkezdődött a hazai szezon.

Ezt az áruházak is megerősítik: a CBA például már a szezon kezdete óta, két hónapja csak magyar uborkát árul. Fodor Attila kommunikációs igazgató szerint más zöldségekből sem jellemző az import, amikor van elég magyar termés, így nem volt szükség különleges biztonsági intézkedésekre. Az ÁNTSZ több üzletben is vizsgálódott a hét végén, de nem találtak szabálytalanságot, a vizsgált uborkák valóban Magyarországról származtak. A hírek hatására pár százalékkal visszaesett az uborkakereslet, de más zöldségé nem.

A Tesco szombaton, az illetékes élelmiszer-biztonsági hatóság határozata alapján vettette le az összes spanyol eredetű zöldséget az áruházak polcairól. Pálfalvi Márta kommunikációs vezető szerint még túl korai lenne a forgalmi adatokból bármilyen következtetést leszűrni, nem állapítható meg a hírek forgalomra gyakorolt hatása.

Az Auchannál sem árulnak a szezon kezdete óta külföldi uborkát, paradicsomot és paprikát. Gillemot Katalin kommunikációs igazgató elmondása szerint pénteken utasították valamennyi üzletüket, hogy vegyék le a polcokról a spanyol zöldségeket, aminek azok legkésőbb aznap este nyolc óráig eleget is tettek. Az uborkaforgalomban az Auchan nem érez jelentős visszaesést.

„A spanyol kígyóuborkával kapcsolatos hírek napvilágra kerülésekor a SPAR üzletekben csak Magyarországról származó termék volt”- mondta Fehér István, az üzletlánc kommunikációs igazgatója. A hírek hatására elővigyázatosságból az összes Spanyolországból származó zöldséget kivonták a polcokról, és további intézkedésig a raktáraknak is tilos ilyet átvenniük. Fehér István szerint az üzleteikben tapasztalható a vásárlói óvatosság, és ha pontos számszerűségek nincsenek is még, érzékelhető az uborkafogyasztás csökkenése.

Amúgy se nagyon importálunk

Uborkából Magyarországon évente átlagosan mintegy 45-50 ezer tonna terem, ennek fele konzervuborka, fele kígyóuborka. Mártonffy Béla szerint az import mennyisége éves szinten eléri a mintegy tízezer tonnát, amelynek harmada származhat Spanyolországból, ám erre pontos adatok nincsenek.

A FruitVeB elnöke az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta, a magyar termelésű uborkánál nincs semmiféle fertőzésveszély. A termelési folyamatot ugyanis szigorúan ellenőrzik, az uborkát fedett helyen, fóliasátor alatt és üvegházban termesztik. A kártevők ellen biológiailag védekeznek a termelők, és így kizárt a Németországban tapasztalt fertőzéshez hasonló helyzet kialakulásának veszélye.

A fertőzött szállítmány

Vasárnap derült ki, hogy valószínűleg Magyarországra is jutott abból az uborkaszállítmányból, amit az észak-németországi hasmenésjárvány okozójának tartanak. A pénteki sajtóhírek szerint a gyanúba került uborkák a spanyolországi Malaga és Almíra tartományok két organikus gazdaságából származnak, de a spanyol termelők állítása szerint a szállítmány útközben vagy már Németországban - éppenséggel a hamburgi piacokon - fertőződhetett meg. Az RTL Klub Híradója vasárnap este számolt be arról, hogy a fertőzött uborkából egy kisebb szállítmány valószínűleg Csehországon keresztül érkezett egy békéscsabai és egy fővárosi forgalmazóhoz. Arról egyelőre nincs információ, hogy a forgalmazók adtak-e el a néhány tucat uborkából. A budapesti vállakozó azt állította az ellenőröknek, hogy megsemmisítette a zöldséget.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn Debrecenben bejelentette, minden spanyol eredetű élelmiszert megvizsgáltak a hatóságok, és nem találtak köztük fertőzöttet.

Németországban egyre terjed a fertőzés

Németországban közben már tízre emelkedett a coli bélbaktérium egyik válfaja, az EHEC okozta halálesetek száma. A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint 1000 fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem 300 állapota válságos: 276 ember betegedett meg a baktérium okozta hemolitikus urémiás szindrómában, amely heveny veseelégtelenséget, rohamokat, agyvérzést és kómát is okozhat. Ez a legnagyobb betegszám Európában, de már Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából, Ausztriából és Svájcból is érkeztek hírek fertőzésekről. Egészségügyi szakértők úgy vélekednek, a járvány még messze nem érte el tetőpontját.

A helyettes országos tiszti főorvos újságírói kérdésre elmondta: valószínűleg a táplálkozási szokásokkal magyarázható, hogy a németországi járványban főként nők fertőződtek meg, és kevés a gyerek a megbetegedettek közt. A nyár eleje fogyókúraszezon, ilyenkor a nők több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. A gyerekek pedig ritkán esznek ilyesmit, vagy ha mégis, szüleik gondossak megmossák  számukra, magyarázta. Olyan megerősítést még nem kaptak, ami alapján biztosan az uborka lenne a betegség forrása.