Jövőre a minimálbért is a kormány határozza meg

2011.05.31. 08:02
Az OÉT-et felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács semmilyen döntést nem hozhat majd, a kormány ugyanis nem lesz köteles figyelembe venni a véleményét. Emellett a minimálbérről is a kormány dönthet majd - rendeletben, egyeztetés nélkül.

A minimálbérről, az éves bruttó béremelés mértékéről és a Munka Törvénykönyvének módosításáról is önállóan dönthet a kormány a jövőben anélkül, hogy meghallgatná a munkáltatók és a szakszervezetek véleményét. Ez a következménye annak, hogy a kabinet megszünteti az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) és másik két fórumot, helyette pedig létrehozza a civilekből és a történelmi egyház képviselőiből álló Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT).

Pénteken mentették fel a titkárokat

Pásztóy András az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) egyik titkára pénteken kora délután kör-emailben értesítette a szakszervezetek vezetőit, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatás-irányítási főosztályának vezetője az OÉT mindhárom titkárának átadta a felmentését azzal, hogy az OÉT megszűnik. A felmentés 2011. július 30-tól hatályos, a felmentési idő kezdete 2011. május 30.

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsot felváltó új tanács leginkább egy gittegylet lesz, ahol mindenki helyet kap - munkaadók, munkavállalók, kamarák, civilek, egyházak - kivéve a kormányt, amely csak meghívottként jelenik majd meg, írja a Napi Online. A tanács javaslatokat, ajánlásokat megfogalmazhat ugyan, ám - mivel annak nem lesz tagja a kormány - ennek semmi jelentősége nem lesz. Az ajánlásokat a kormánynak nem kell majd figyelembe vennie.

A minimálbér és a bérminimum mértékét a kormány rendeletben határozhatná meg. Korábban ebben végül mindig kompromisszum született a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között, ám erre a jövőben nem lesz szükség. A tárgyalások a kormány szempontjából roppant kényelmesek lesznek, hiszen az adójóváírás kivetezését például egy rendelet útján egyszerűen a munkaadókkal akarják majd kompenzáltatni. Kérdés, ki tudja és ki akarja majd ezt kigazdálkodni. A legrosszabb forgatókönyv szerint akár cégek sora mehet tönkre a teljesíthetetlen követelések miatt. Vagy nem hajták végre az emelést, így a munkavállalók fizetnek majd meg mindenért.

A kormány szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum (GEF) egymással párhuzamosan sok témában egymást átfedve működnek, ezért azok helyett egy új szervezetet kell létrehozni. "Míg az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, addig a GSZT és a GEF ugyan szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik napjainkban is" - vélte a tárca.

Az OÉT átalakítása nem meglepő a kormány részéről, a testület egyik tavaly szeptemberi ülése után Orbán Viktor miniszterelnök közölte: a kormány nem tekinti kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját.