no

Orbán: Vasárnap is nyitva kell tartani

2011.05.31. 16:39

"Egy malomban őrülünk" - reagált Demján Sándornak a vasárnapi nyitvartás korlátozását elutasító felszólalására Orbán Viktor a kormány egyéves évfordulója alkalmából tartott, Gazdasági fordulat című konferencián.

A miniszterelnök szerint amíg heti ötnapi munkából nem lehet megélni Magyarországon, addig nincs arra lehetőség, hogy a boltok vasárnap zárva tartsanak. Orbán hozzátette: a vasárnapi nyitvatartások korlátozása nem a kormány álláspontja.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Mint ismert, a vasárnapi szünnap ötletét a KDNP melegítette fel, javaslatuk szerint évente csak tizenkét alkalommal lenne lehetőség az üzleteknek vasárnap is nyitva tartaniuk. A kormány és a miniszterelnök mindeddig nem foglalt egyértelműen állást az ügyben, Nagy Anna kormányszóvivő korábban azt mondta: hatástanulmányokra van szükség ahhoz, hogy a kormány dönthessen a kiskereskedelem vasárnapi nyitva tartásáról.

A konferencián részt vevő, többek közt a Westend tulajdonosaként is ismert Demján Sándor nagyvállalkozó már több alkalommal ágált a kereszténydemokrata ötlet ellen, egy márciusi interjúban úgy fogalmazott: "A vasárnap vásárnap – ez egy keresztény hagyomány. Már a középkorban is így volt, mindenki izgalommal várta, hogy megnézze a kereskedők portékáit, a mutatványosokat." Szerinte a bevásárlóközpontok népszerűsége  a régmúlt iránti nosztalgikus érzéseken alapul.