Még nem fogják vissza a növekedést a megszorítások

2011.06.03. 07:51

A magyar kormány megszorító jellegű költségvetési intézkedéseinek, így a konvergencia-programban meghatározott intézkedések végrehajtásának 2013-ig nem lesznek látható negatív hatásai a gazdasági növekedésre, mert az ilyen irányú hatásokat ellensúlyozzák az idei év adócsökkentései és a költekezés növekedése - mondta Piotr Kalisz, a Citibank vezető közgazdásza a cég csütörtöki sajtóbeszélgetésén.

A költségvetési intézkedések összességében még növelik is a GDP-t idén fél, jövőre pedig 0,3 százalékkal. A negatív hatás csak 2013-tól válik érezhetővé, akkor viszont igen erőteljesen, a GDP 1,1 százalékával fogják vissza a növekedést a bank számításai szerint.

Nemcsak nálunk, hanem az egész régióban fordulat várható a költségvetési politikában, a megszaladt államháztartási hiány miatt mindenhol kénytelenek visszafogni a kormányok a növekedést ösztönző költekezést. A legszigorúbb fiskális megszorítás Lengyelországban várható, ahol a kormány mindössze két év alatt a GDP 4,5 százalékára szeretné csökkenteni a hiányt a tavalyi 7,9 százalékos szintről.

Az intézkedések a többi országban már idén és jövőre is éreztetni fogják a hatásukat: 2011-ben mindkét országban nagyjából a GDP fél százalékával lassul emiatt a növekedés, 2012-ben pedig Csehországban változatlan mértékben, Lengyelországban viszont már másfél százalékponttal csökken a gazdaság bővülése. A megszorítások mind a három országban elsősorban a kiadásokat érintik, így az adóemelések és más kormányzati bevételnövelések kisebb szerepet kapnak.

A németektől függ minden

Mivel a magyar növekedést elsősorban az export táplálja, azon belül is a fő piac, Németország gazdasági teljesítménye a meghatározó, ha a német gazdaság növekedése egy százalékponttal csökken, nálunk akár 0,6 százalékponttal is visszaeshet a növekedés. Ilyen szempontból nem kecsegtet sok jóval, hogy a Citibank 2012-re - pont amikor elkezdenek érvényesülni a magyar megszorítások növekedéscsökkentő hatásai -, csak két százalékos növekedést prognosztizál Németországban az idei 3,1 százalékos bővülés után.