Javította a magyar kilátásokat a Fitch

2011.06.06. 16:24 Módosítva: 2011.06.06. 17:06

Stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását az eddig negatívról hétfőn a Fitch Ratings. A hitelminősítő a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést. Legutóbb 2007-ben javult a magyar megítélés a Fitchnél.

A kilátásjavítás azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a közepes befektetői magyar adósosztályzatok leminősítését. Az újabb leminősítéssel az ország a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvlikategóriába sodródott volna. A most javított kilátásokat 2009-ben határozta meg a hitelminősítő.

A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság "BBB mínusz", illetve "BBB" osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok "F3"-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, "A mínusz" szintű osztályzati országplafonnal együtt – írja az MTI.

"A magyar kormány által bemutatott konvergencia- és strukturális reformprogramban foglalt fiskális politikai célok és intézkedések növelték a bizalmat azzal kapcsolatban, hogy 2012-ben 3 százalék alá csökken a költségvetés GDP-arányos hiánya és az adósságráta fenntartható, csökkenő pályára kerül" - idézi a Portfolio.hu Ed Parkert, a Fitch Ratings térségi szuverén besorolásokért felelős igazgatóját.

A forint óvatos erősödést produkált a Fitch délután 4-kor megjelent közleménye után, ám teljesítménye így is kitűnik a régiós devizák között. Az elmúlt percekben ugyanis a cseh korona és a lengyel zloty is inkább a gyengülés jeleit mutatja. Az euróval szembeni árfolyam a 264,90-es szinten is megfordult, 4 óra előtt még 265,70 forintot is kértek egy euróért a bankközi devizapiacon.