Orbánék átalakítják a család fogalmát?

2011.06.07. 07:19
Nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak a gyermeket vállalók az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben. Az egyeztetés alatt álló családvédelmi törvény tervezete újragondolná a család fogalmának definícióját is, és külön említik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket.

Újragondolná a család fogalmának definícióját a várhatóan 2012 január 1-én életbe lépő családvédelmi törvény. A jelenleg egyeztetés alatt álló tervezet  szerint "a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenesági rokonságban áll". Vagyis a két szülő nem lesz előfeltétele a család meglétének.

A törvénytervezet szerint nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak azok a szülők, akik gyermeket vállaltak, ezt a törvényalkotók az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben képzelnék el.

A szövegtervezetben külön kategóriaként nevesítik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket, a gyermeket egyedül nevelő, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket.

A Munka Törvénykönyve eddig nem említette külön a fogyatékos és tartósan beteg gyermeket nevelő munkavállalókat. A személyi jövedelemadózás kapcsán figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel szeretnék csökkenteni, ez lenne a családi kedvezmény. A csökkentés változna az adott család gyerekszámától, a tervek szerint a három- vagy több gyermek nevelése esetében az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke magasabb lenne.

A kiszámíthatóságot garantálná a javaslat szerint, hogy az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke nem lehet alacsonyabb az előző évre megállapítottnál. Hasonló rendelkezést terveznek a szülési juttatásokra és a GYED-re is, azaz a biztosítotti jogviszony alapján járó ellátásokra.