Emma
-2 °C
5 °C

Harmadával nőhet a devizahiteles törlesztése

2011.06.08. 10:53

Ne gondolják a devizahitelesek, hogy levették a vállukról a terhet az otthonmentéssel, 2015-től akár 30 százalékkal is nőhet a törlesztőrészletük, mondta Simor András az fn.hu-nak adott interjúban. A jegybank elnöke arról is beszélt, hogy a kormány nem egyeztetett az MNB-vel az ötpontos akcióterv készítésekor, holott "a jegybankban megítélésem szerint van olyan tudás, ami hasznára válhatott volna a csomag készítőinek".

Az MNB egyébként már hónapokkal ezelőtt látott terveket, amelyek alapján készített javaslatokat és egy hatástanulmányt. Ennek egy része, a regionális kvótarendszer és a nagyértékű ingatlanok kvótarendszer alóli kivétele megjelenik a programban.

Simor András az interjúban megerősítette azt a korábbi jegybanki véleményt, miszerint az egyik legfontosabb aggodalmuk a csomaggal kapcsolatban az, hogy az árfolyamrögzítés hamis biztonságérzetet kelt. " Jó lenne elkerülni, hogy az emberek azt gondolják, levették a vállukról az árfolyamkockázatot" – fogalmazott.

Ha a fix árfolyamos időszak során, illetve 2014 év vége után is a mostanihoz hasonló lesz a svájci frank árfolyama, "akkor egy átlagadós a mostani, tehát a csökkentést megelőző törlesztőrészlethez képest durván 7 százalékkal, a 2011 és 2014 közötti csökkentett törlesztőrészlethez képest pedig 30 százalékkal kell, hogy többet fizessen 2015-től" – figyelmeztetett az MNB elnöke.

Elismerte ugyanakkor Simor, hogy aki most a fizetésképtelenség határán van, vagy már nem tud fizetni, "annak nem nagyon van más választása, mint hogy könnyítést kérjen". Szerinte ugyanakkor a bankoknak a moratórium feloldása után sem lesz érdekük a tömeges kilakoltatás, mert nem ingatlantulajdonosok akarnak lenni, hanem azt akarják, hogy az ügyfél törlesszen. A moratórium fenntartása mégis kockázatos, mert egész jelzálog-hitelezés működőképességét megkérdőjelezi, ha hosszú távon nincs elvi lehetőség sem a kilakoltatásra.

Nyaralni megy? Kötött már utasbiztosítást?

Elég egy gyomorrontás, vagy egy fogfájás ahhoz, hogy a nyaralás rémálommá változzon. Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Utazzon Bükfürdőre

Bükfürdőn Európa egyik legismertebb gyógy-, strand- és élményfürdője várja Önt!