A növekedést félti Simor András

2011.06.09. 16:19
A magyar jegybank a korábbiakhoz képest kevésbé biztos az inflációs kilátásokkal kapcsolatban és a gazdasági növekedés mérsékelten alacsonyabb lehet a kiábrándító fogyasztási adatok miatt, elképzelhető, hogy 3 százalék alatt marad - fogalmazott Simor András csütörtökön külföldi újságírók előtt. Az MNB elnöke a Reuters tudósítása szerint nem beszélt a kamatkilátásokról.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a jegybank monetáris tanácsa legutóbbi ülésén változatlanul hagyta irányadó rátáját és eközben kihagyta az indoklásból azt a mondatrészt, miszerint "huzamosabb ideig szükség lehet a jelenlegi kamatszint fenntartására". Simor András jegybankelnök ezzel kapcsolatban úgy elmondta, hogy azért hagyták ki azt a mondatrészt, mert júniusban ismertetik az új inflációs jelentésüket.

Az MNB elnöke nem kommentálta a magyar alapkamat kilátásokat. A hírügynökség beszámolója szerint a jegybankárok legközelebb június 20-án ülnek össze és ekkor már a friss inflációs jelentés tudatában döntenek a kamatokról.

Simor András arról is beszélt, hogy a jegybank már elkezdte a közép távú inflációs cél esedékes felülvizsgálatával kapcsolatos előkészítő munkát. A felülvizsgálatra nyáron kerülhet sor - írja a Reuters, amely megjegyzi: jelenleg 3 százalékos az inflációs cél. A következő hónapokban esedékes döntés előtt nem akarok konkrét megjegyzést tenni, de általánosan elmondhatom: Magyarország csatlakozni akar az euróövezethez, ennek elérése érdekében pedig egyszer csökkenteni kell majd az inflációs célt - magyarázta Simor.