A fegyveres testületeken spórolnak

2011.06.15. 07:08
A fegyveres testületek a kormány által még tavasszal elhatározott 250 milliárd forintos költségvetési zárolás legnagyobb vesztesei: a honvédség elbukta a kormány miatt idei költségvetésének bő tíz százalékát, 23 milliárd forintot, de még a rendőrségi elitcsapatnak számító terrorelhárítóknál is 2,4 milliárdot zároltak.

A Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) nyilvánosságra hozta a kormány 250 milliárd forintos zárolásának részleteit, miután a nonprofit szervezet az adatokért már a Magyar Államkincstárt perelte - írja a Napi Gazdaság. A KFIB januárban a kormány által szélnek eresztett Költségvetési Tanács elemzőiből alakult - hitvallásuk szerint a tanács feladatait próbálják ellátni, immár nem közpénzekből, hanem magánadományokból.

A zárolásokról eddig csak részleges információk voltak - ugyanis azokat néhány tárca nyilvánosságra hozta, mások pedig nem. Ez utóbbiak csoportjába tartozott a költségvetés végrehajtásáért felelős Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca is. A KFIB által most nyilvánosságra hozott adatokból kiderül, hogy a zárolás legnagyobb vesztesei a fegyveres testületek voltak. A 250 milliárdos zárolást Matolcsy azzal indokolta, hogy így védjék ki az újabb esetleges pénzügyi válságok hatásait, valójában a zárolás bejelentésekor a hiánycél tartásának feltétele volt a zárolás. Azóta kiderült, hogy az uniós hiány nem a GDP 2,9 százaléka, hanem kétszázalékos többlet lesz - a magánpénztári vagyon államosítása miatt -, a pénzforgalmi hiányt pedig épp most emeli meg a parlament 500 milliárd forinttal, a Mol Nyrt. egy részének megvásárlása miatt.

Az adatsor szerint a zárolás legnagyobb vesztese a magyar honvédség, ugyanis  23 milliárd forintot vonnak el tőlük, miközben az egész tárca költségvetése 275 milliárd forint. Ráadásul a HM nem vacakolt sokat: a spórolást nem a tárcán, hanem egyből a seregen kezdte. A rendőrség sem járt sokkal jobban, ugyanis a 222 milliárdos büdzséből 19 milliárdot zároltak. A legnagyobb vesztes a rendőrségi vízfej, az ORFK, ahonnan 11,2 milliárdot vontak el. De a Terrorelhárítási Központ (TEK) sem járt sokkal jobban: a 12,7 milliárdjukból 2,4 milliárdot vettek el. Lehet sorolni tovább a fegyveres testületeket: a büntetés-végrehajtás, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal mind-mind súlyos milliárdokat vesztetett a hibás költségvetési tervezés miatt.

Leginkább a Nemzeti Erőforrás Minisztériumánál működött a fűnyíró, azaz mindenhonnan egy kicsit vettek el, ám itt is akadt egy nagyobb tétel: nyolcmilliárdot zároltak a lakosság energiatámogatásaiból az eredeti 30 milliárdból.

A zárolás legnagyobb vesztesei (milliárd forint)
Magyar honvédség 23,0
Útpénztár 14,0
Nemzeti Adó- és Vámhivatal igazgatása 13,2
Országos Rendõr-fõkapitányság 11,2
Hozzájárulás a lakossági energiaköltségekhez 8,0
Digitális átállás 3,0
Állami, önkormányzati és egyéb
sportlétesítmények fejlesztése és fenntartása 3,3
Külképviseletek igazgatása 2,6
Turisztikai célelõirányzat 2,6
Terrorelhárítási Központ 2,4
Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága 2,1
Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal 2,0
Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások
Központi Hivatala 1,9
Állami bérlakásprogram 1,9
Budapesti Rendõr-fõkapitányság 1,7

Forrás: Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest

A zárolt összegeket a kormány eredeti határozata szerint novemberben visszakaphatják a tárcák, ám már ez is változott, a kormány új döntése szerint a zárolások véglegesek.