15 százalékot esett az építőipar egyetlen év alatt

2011.06.16. 09:46 Módosítva: 2011.06.16. 09:46

Az építőipar teljesítményének hosszabb ideje tartó visszaesése az év negyedik hónapjában is folytatódott: 2011 áprilisában az építőipari termelés volumene mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel kiigazítva 15,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest és az új szerződések volumene is 30 százalékkal esett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. A KSH az elmúlt egy év alatt most mérte a legnagyobb mértékű visszaesést.

 

Az adatok szerint szezonálisan kiigazítva a termelés áprilisban az előző havinál 6,0 százalékkal volt alacsonyabb. Az év első négy hónapjában a termelés 9,6 százalékkal volt kisebb, mint a 2010. azonos időszaki.

A termeléscsökkenésben a lakásépítések nagyarányú visszaesése mellett a korábbi években zajló nagyértékű munkák hiánya is szerepet játszott. A nagy-, és a kis- és középvállalkozások körében is a mérséklődés volt megfigyelhető.

A termelés áprilisi 15,5 százalékos visszaesésén belül mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 13,3 százalékkal elmaradt a 2010. áprilisitól, az egyéb építményeké csaknem ötödével mérséklődött.

Szezonálisan kiigazított indexek alapján áprilisban az épületek építésének volumene 15,5, az egyéb építményeké 3,3 százalékkal alacsonyabb volt a márciusinál. Az év első négy hónapjában az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 15,2 százalékkal maradt el a 2010. január-áprilisitól.

Siralmas

Suppan Gergely az MTI-nek azt mondta: a magyar építőipar a "22-es csapdájába" került: a lakosságnak nincsenek megtakarításai, a kitöréshez sokkal magasabb jövedelmek kellenének, de béremelkedésről a jelenlegi körülmények között szó sem lehet. A banki hitelaktivitás pedig alacsony.

Leszögezte: rövid távon nem látszik a kiút. Megoldást azt jelenthetne, ha robusztus munkahelyteremtés indulna be. Ehhez is jó pár év kell - jegyezte meg. Úgy vélekedett: a munkahelyteremtés mellett arra is szükség lenne, hogy a háztartások optimistábbak legyenek, a bankoknak csökkenniük kellene a hitelköltségeket, de erre a mai magas kockázatok miatt most nincs esély.

A helyzet az elemző szerint "magyar sajátosság". Felhívta a figyelmet, hogy egyes országokban, köztük Németországban, ahol a lakossági megtakarítások hatalmas voltak, átmeneti volt a válság. Hozzátette: máshol, mint Írország, Spanyolország esetében, ahol kidurrant az ingatlanlufi, az építőipart semmi nem tudja jelenleg talpra állítani, a bankok még mindig az építőipari, ingatlanszektori beragadt állományuk miatt szenvednek.