Nem szálltuk meg Ausztriát

2011.06.16. 15:53

Magyarországról érkeztek a legtöbben Ausztriába az osztrák munkaerőpiac május elsejei teljes megnyitása után eltelt nagyjából egy hónapban.

A szociális minisztérium csütörtökön publikált első összegzése szerint 8700-an érkeztek Ausztriába munkavállalási céllal, ebből háromezren Magyarországról, kétezerötszázan Lengyelországból, ezerötszázan Szlovákiából, illetve néhány százan Szlovéniából és Csehországból. Az ágazati megoszlás egyelőre nem ismert, de hamarosan azt is közzéteszi a minisztérium.

A kelet-európaiak mindössze két ezrelékét teszik ki a 3,4 millió osztrák foglalkoztatottnak, a térségből jelenleg mintegy 84 ezren vállalnak munkát Ausztriában.

Május elsejével az utolsó két "régi" uniós tagállam - Ausztria és Németország - is feloldotta átmeneti korlátozó intézkedéseit a 2004-ben csatlakozott nyolc posztkommunista tagállam munkavállalói előtt, így a cseh, észt, lengyel, lett, litván, magyar, szlovák és szlovén munkavállalók már az Európai Unió teljes területén szabadon dolgozhatnak. A 2007-ben csatlakozott Bulgária és Románia munkavállalóival szemben továbbra is átmeneti korlátozó intézkedéseket alkalmaz több tagállam.