Mától dolgozik magának a magyar

2011.06.20. 12:49

Pikniket rendeznek hétfő délután öttől a József nádor téren, a volt pénzügyminisztériumi épület előtti parkban. A Facebookon szerveződő rendezvényt az adófizetők napján tartják, azon első olyan napon, amikor az átlagos magyar munkavállaló már nem az államnak, hanem magának dolgozik. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kiszámolják, a bruttó bérköltség hány százaléka a nettó bér, és megnézik, hogy ez arányosan az év hányadik napjának felel meg.

Az OECD legfrissebb jelentése szerint egy átlagos magyar dolgozó a 2010-ben rá költött összegnek mindössze csupán 53,6 százalékát vihette haza nettó fizetésként. Így éves bérére vetítve június 20-án dolgozik először csak magának – olvasható az Adófizetők Napja facebook-oldalán.

A nemzetközi szervezet adatai azt jelentik, hogy az éves jövedelmünket terhelő adók és járulékok, azaz közterhek megfizetéséhez tehát több mint 5,5 hónapnyi munkára van szükség. Ez önmagában is nagyon magas, és látszólag romlik is a helyzet, hiszen 2008-ban már május 20-án eljött ez a nap, míg 2005-ben már május 10-én (értelemszerűen minél későbbre esik ez a nap, annál több adót és járulékot fizetünk). Valójában azonban arról van szó, hogy korábban csak a munkavállaló bruttójából levont adót és járulékokat vették figyelembe az adófizetői nap megállapításához, míg most a munkaadók és munkavállalók összes közterhét.

A hétfő délutáni rendezvény szervezői úgy fogalmaztak: a rendezvény nem dühös demonstráció lesz, nem is egyszerű tüntetés az adócsökkentésért. "Azt szeretnék elérni, hogy a két fél egymás szövetségeseként összefogjon az ügyeskedés kényszere nélküli, igazságosabb közteherviselésért" – olvasható a felhívásban, amely kitér arra is: igazságosabb közteherviselést szeretnének, amihez az állam részéről megfizethető mértékű adókra, a vállalkozások részéről pedig az alacsonyabb adók valós és egyenlő megfizetésére lenne szükség.