Rogán javaslata könnyítené az adóelkerülést

2011.06.20. 14:56

Eltörölné Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő módosító javaslata a személyi jövedelemadóról szóló törvényből azt a rendelkezést, ami alapján az adóparadicsomokban levő cégek ki nem osztott nyereségét ugyanúgy szerepeltetniük kell a magyar magánszemélyeknek a magyar éves adóbevallásban, és ugyanúgy meg kell fizetniük utána a személyi jövedelemadót, mintha nem vitték volna ki a pénzüket offshore-cégbe.

Ez a Bajnai-kormány alatt hozott rendelkezés akadályozta meg, hogy magyar állampolgárok különféle jövedelmeiket alacsony adókulcsokkal rendelkező offshore-országokban bejegyzett cégeiknek átutalva és ott nyereségként elkönyvelve jóval alacsonyabb adókulcsok mellett használják fel a cégeken keresztül saját céljaikra, mint ha Magyarországon fizettek volna utána adót.

"A nemzeti cinizmus ismét az állampolgárok képébe hazudott" - mondta a javaslat kapcsán Scheiring Gábor, az LMP országgyűlési képviselője. "Miközben a kormányzati kommunikáció folyamatosan elítéli az offshore-cégek használóit, ez már a második alkalom, amikor kiskaput nyitnak meg előttük." Az első alkalom az volt, amikor a cégekre vonatkozó szabályozást módosították a tavaly nyári adócsomagban, eltörölve azt a -szintén a Bajnai-kormány alatt elfogadott - rendelkezést, ami 30 százalékos adóval sújtotta azokat a cégeket, amik - papíron hitelnyújtásként vagy tanácsadói szerződésen keresztül - bevételük továbbutalásával kerülték ki az itteni adófizetést egy adóparadicsomban levő, valójában az ő tulajdonukban álló cég számlájára.

A javaslat egy másik része kiterjesztené az adóamnesztiát azokra is, akik magyarországi ingatlant vesznek a nevükre úgy, hogy az ingatlant egy offshore-cég átadja nekik. Ekkor elég lenne anonimitásukat megőrizve egy állami számlára átutalni egy 10 százalékos adóösszeget, ami után a hatóságok nem vizsgálhatnák többet a pénz eredetét.

"Kifejezetten károsak azok az amnesztia-törvények, amik az éves 12 ezer milliárd forint körüli adóbevételhez képest elenyésző összegű, pár milliárdos bevételért felmentik az állampolgárokat az adóelkerülés következményei alól. Ez rendkívül demoralizálóan hat a tisztességes adófizetőkre" - mondja a rendelkezés kapcsán Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.