Még kevesebbet vásárol a magyar

2011.06.24. 09:25

Áprilisban a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal maradt el az előző havi szinttől. A friss adat azt jelenti, hogy a lakossági fogyasztás magára találása még mindig várat magára.

Az év első harmadában mindössze egy olyan hónap volt, amikor havi alapon bővülést jelzett a kiskereskedelem, de az elmúlt három negyedévben is két ilyen hónapot találunk. Így aztán már éves szinten is 1,3 százalékos visszaesést mutat ki a KSH.

A kiábrándítóan gyenge szám azt jelzi, hogy továbbra is várat magára a lakossági fogyasztás magára találása. Pedig az év eleji várakozások még arról szóltak, hogy az adóváltozásokkal jól járó rétegek meglóduló vásárlásával újabb növekedési motor csatlakozhat az export mellé. Úgy tűnik azonban, hogy a lakosság a többletjövedelmet megtakarítja. Ez annyiban magyarázható, hogy az adócsökkentés a gazdagabbak körében volt érdemi, a magasabb fogyasztási hajlandósággal jellemezhető kevésbé módos társadalmi csoportoknál viszont akár rosszul is járhattak az adóalanyok.

Bár az adóváltoztatások hatásáról korai lenne még ítéletet mondani, de annyit óvatosan megállapíthatunk, hogy azok nem csupán a foglalkoztatottságra nézve nem tűnnek előnyösnek, de a rövid távú konjunkturális hatásai is gyengék. Mindehhez hozzájön még a lakosság elkölthető jövedelmének csökkenése, amit a devizahitelek törlesztőrészletnek emelkedése okoz.

Amennyiben ez a hatás nem erősödik fel az év második felében, akkor a kormány 3,1 százalékos GDP-növekedési prognózisa aligha teljesülhet. Év/év alapon a második negyedév ugyanis még hozhat élénkülést, de utána már új húzóerő kellene a gazdaságba. Rövid távon a mezőgazdasági termelés menthet valamit a dolgokon, az építőipar helyzete viszont annyira kiábrándító, hogy onnan aligha reménykedhetünk segítségben.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2011 áprilisában 644 milliárd forint értékű árut forgalmaztak, az első négy hónapban 2273 milliárd forgalom realizálódott. A kiskereskedelmi eladások értékében 46 százalék az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 19 százalék az üzemanyag-, 11 százalék a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletek részesedése; a többi üzlettípus együttes részesedése 24 százalék volt 2011 első négy hónapjában.

Az előző év azonos időszakához képest az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi forgalom volumene 2011. áprilisban 0,4 százalékkal növekedett, az első négy hónapban stagnált. A forgalom jelentős részét (90 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai áprilisban lényegében nem változtak.

Az előző év azonos időszakához képest a nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene 2011. áprilisban 2,7, az első négy hónapban 0,7 százalékkal csökkent. Áprilisban azonban az iparcikk jellegű vegyes, a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a gyógyszer- és a gyógyászatitermék-kiskereskedelmen kívül minden üzlettípusban nagyobb volumenű forgalom realizálódott.

Az üzemanyagtöltő állomások eladásai 2011. áprilisban és az év első négy hónapjában 0,9-0,9 százalékos mérséklődést mutattak 2010 azonos időszakához képest.

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem áprilisi volumene 0,4 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 0,7, az üzemanyagkutaké 2,5 százalékkal mérséklődött.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2011 áprilisában a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 1,9, az eurózóna országaiban 1,1 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok szerint 13 tagállamban tapasztaltak bővülést, 9-ben csökkenést. A legnagyobb növekedést (9,4 százalék) Luxemburgban, a legnagyobb visszaesést (8 százalék) Máltán mérték.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai áprilisban 0,5, 2011 első négy hónapban 3,4%-kal elmaradtak az előző év azonos időszakitól.