Citromsavgyár épül Szolnokon, jön a Huawei és a Canyi

2011.06.25. 11:45 Módosítva: 2011.06.25. 12:08

Több gazdasági megállapodást írnak alá szombaton a Budapesten tartózkodó kínai és a magyar kormány képviselői, értesült az Index. Orbán Viktor és Ven Csia-pao miniszterelnökök sajtótájékoztatója délben ért véget, cikkünket folyamatosan frissítjük.

Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-pao kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján szombaton a Parlamentben.

Ven Csia-pao (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

"A mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában" - fogalmazott a kormányfő. Az MTI úgy értesült a kínai miniszterelnök környezetéből, hogy Orbán Viktor és Ven Csia-pao egy órán át tárgyalt egymással.

A kínai kormányfő azt mondta, országa bízik a magyar gazdaság fejlődésében. Bejelentette: Kína hajlandó "bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására.

Értesülésünk szerint a Bank of China és a Borsodchem között 1,1 milliárd eurós együttműködési megállapodás jön létre, melynek részleteiről egyelőre nincsenek információk.

Stratégiai megállapodás jön létre a Huawei európai ellátóközpontjának létrehozásáról.

Szolnokon egy hatvanezer tonna éves kapacitású citromsavgyár létesülne, erről szintén szándéknyilatkozatot írnak alá.

A Canyi európai termelési bázist hoz létre "az energiatakarékos világításért" egyelőre ismeretlen helyszínen.

Stratégiai együttműködés kezdődik a HNA csoport és a Magyar Tőketársaság Zrt. között, valamint felállítanak egy bilaterális üzleti tanácsot, ez utóbbiról Demján Sándor ír alá szándéknyilatkozatot.

Nem tüntetők, ünneplők

Egyetértési nyilatkozatot írnak alá a közlekedés-fejlesztésről, a befektetések ösztönzéséről és a kulturális központok létesítéséről is.

Az MTI összegyűjtötte Kína magyarországi beruházásairól és beruházási kezdeményezésekről az elmúlt egy évben:

2010. augusztus 23. - A második legnagyobb kínai távközlési berendezéseket gyártó vállalat, a ZTE Corp. közleménye szerint a cég szerződést kötött teljes második, harmadik és negyedik (LTE) generációs mobil hálózati berendezések szállítására és hálózat kiépítésére a Telenor Magyarország mobilszolgáltató vállalattal. A szerződés értelmében a ZTE Magyarországon az elkövetkező öt évben építi ki a rendszert.

2010. szeptember 13. - Kínai-magyar ügyvédi iroda kezdte meg működését Magyarországon a kínai cégek magyarországi, illetve a magyar cégek kínai gazdasági, beruházási tevékenységének elősegítésére.

2010. szeptember 20. - Kínai befektetők vásárolták meg a szolnoki Tisza Szállót, s októbertől a hotel mellett éttermet és fürdőt is magában foglaló létesítményt üzemeltetnek.

2011. január 31. - A kínai Wanhua Industrial Group felvásárolta a BorsodChem Zrt.-t, amelynek 96 százalékos tulajdonosa lett. A Wanhua Industrial Group egyik leányvállalata, a Yantai Wanhua Kínában a legnagyobb - az építőanyag- és szigetelőanyag-iparban szükséges - MDI (metilén-difenil-diizocianát) gyártó, míg a BorsodChem Európa egyik legjelentősebb MDI- és elsősorban a jármű- és bútoriparban használatos TDI gyártója. Mindkét vállalat a saját kontinensén az iparág vezető termelője, az integrációval pedig globális szereplővé váltak. A Wanhua 2010-ben összesen 140 millió euró forrást biztosított a BorsodChemnek, miután megállapodtak a vállalat tőkeszerkezetének átstrukturálásáról.

2011. március 23. - Kétmilliárd forintos beruházással, kínai befektetéssel napelemeket és napkollektorokat gyártó üzem épül Berettyóújfaluban, ahol az ősztől háromszázan, 2013-tól pedig várhatóan ezren dolgoznak majd. A kínai-magyar Orient Solar Kft. új üzemében összesen 4000 négyzetméteren, három üzemcsarnokban folyik majd a termelés. A cég kínai többségi tulajdonban van. A kft. magyar igazgatója bejelentette, hogy egy kínai cég 10 milliárdos beruházással Gyulán épít gyógyszergyárat saját fejlesztésű, a kínai piacra szánt termékei előállítására.

2011. március 22. - Citromsavgyár létesítéséről írt alá Szolnokon együttműködési szándéknyilatkozatot Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere és Cao Mengchen, a China BBCA Group Corporation alelnöke. A beruházáshoz 20 hektárnyi területet biztosít a város az erre a célra kijelölt gazdasági területén. A gyárat a nyilatkozat értelmében két éven belül 18 milliárd forintos zöldmezős beruházással építik meg. Az együttműködési szándéknyilatkozat szerint a beruházás kiemelt állami támogatással jön létre.

2011. április 15-18. - Fellegi Tamás fejlesztési miniszter, a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos küldöttség élén Kínába látogatott. A miniszter Hongkongban és Sencsenben (Senzhen) vállalati vezetőkkel találkozott, majd Pekingben tárgyalt Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) kínai államtanácsossal a magyar-kínai politikai, gazdasági együttműködésről. Szarvas Ferenc, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a China Railway Construction Corporation vezetőjével. A délnyugat-kínai Csungkingban (Chongqing) a küldöttség az ottani autógyártás tervezett magyarországi kapcsolatairól folytatott eszmecserét. Fellegi Tamás a Huawei vállalat vezetőivel is egyeztetett a magyarországi gyártási kapacitás jelentős bővítéséről.

2011. május 6. - Páva Zsolt pécsi polgármester Kínában tárgyalt a Huawei, az egyik legnagyobb távol-keleti, és világszerte több mint százezer embernek munkát adó multinacionális cég vezetőivel. A Huawei április közepén jelentette be, hogy felfuttatja magyarországi  termelését és a logisztikai szolgáltatások bővítésének köszönhetően Magyarország lesz a Huawei második legnagyobb ellátóközpontja. (A Huawei Kínán kívül csak Brazíliában működtet ilyen központot.)

2011. május 26. - Kao Csien (Gao Jian), Kína magyarországi nagykövete az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) budapesti rendezvényén elmondta: a két ország közötti külkereskedelem 2010-ben elérte a 8,72 milliárd dollárt, ami éves összehasonlításban 28 százalékos növekedést jelent. 2011 első két hónapjában további 20,7 százalékkal nőtt a kereskedelem volumene. Kína összesen 2,5 milliárd dollár értékben ruházott be Magyarországon, elsősorban a pénzügyi, repülőgép-ipari, kereskedelmi, vegyipari és logisztikai szektorokban. A kínai-magyar vegyesvállalatok mintegy 10 ezerrel bővítették alkalmazottaik számát, miközben a magyar vállalatok által Kínában elindított projektek száma 2010-ben meghaladta a 670-et.

2011. május - Kriza Ákos miskolci polgármester kínai tárgyalásain egy LED összeszerelő és fejlesztő üzem miskolci létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot. A kínai beruházás összege várhatóan meghaladja a 10 millió eurót. A kínai társaság képviselői júniusban ismerkednek meg a miskolci helyszínnel.

2011. június 4. - Kínaiak építhetik meg a reptéri gyorsvasutat, továbbá részt vehetnek a nagyobb pályaudvarok rekonstrukcióiban is - mondta el a Magyar Nemzetnek a nemzeti fejlesztési miniszter. Fellegi Tamás áprilisi pekingi látogatásakor írt alá elvi stratégiai együttműködési megállapodást a legnagyobb kínai vasútfejlesztő társasággal. A június végi budapesti kínai-magyar vegyes bizottsági ülésen várhatóan konkrétumokban is megállapodnak.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök pénteken érkezett kétnapos hivatalos látogatásra. Pénteken az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Gólyavárában diákokkal találkozott.