Malmokat bírságolt a GVH

2011.06.29. 17:59

Összesen 50 millió forintra bírságolt a GVH három malomipari társaságot, mert azok több közbeszerzésen a háttérben egymás közt osztották meg a munkát.

A Gazdasági Versenyhivatal a H&T Kft-t és a Szécsény-Mill Kft-t 20 millió forintra, a Sikér Zrt-t pedig 30 millió forint bírság megfizetésére kötelezte. A cégek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) 2006 júliusi közbeszerzésekor azzal korlátozták a versenyt, hogy a vitaminozott liszt beszállítására kiírt pályázatokon felosztották egymás között a piacot.

Az MVH 2006-ban három fordulóban írt ki közbeszerzési eljárást intervenciós raktárakból származó gabona élelmiszersegélyként történő feldolgozására és raktárakba szállítására.

Lepaktáltak egymással

A GVH az eljárás megindításakor előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott, ahol lefoglaltak egy együttműködési megállapodást, ami a Sikér és a Szécsény-Mill jogelődje, a Három Malom között jött létre.

Az irat alapján a Sikér és a Három Malom az ajánlattételi határidő lejárta előtt felvette egymással a kapcsolatot, és megállapodtak abban, hogy bármely fél győzelme estén a másik féllel a munka felének elvégzésére alvállalkozói szerződést köt.

A megállapodás azzal korlátozza a versenyt, hogy a háttér-megállapodásnak köszönhetően bármelyikük nyerése esetén gyakorlatilag mindketten nyertesekké válnak. Így csökkent a vesztés kockázata, ezért a vállalkozások nem voltak érdekeltek abban, hogy a közbeszerzési eljárásban minél kedvezőbb ajánlatot tegyenek.

Nem az első eset

A Sikért már tavaly is megbüntette a GVH 180 millió forintra, amikor tizenhat malomipari vállalatot összesen 2,3 milliárd forintra bírságoltak a lisztpiac felosztásáért. A történetről bővebben itt olvashat.