Mégis ősszel jön a chipsadó

2011.06.29. 11:22

Nem támogatták a chipsadóhoz nevüket adó fideszes képviselők – és a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága sem – azt a javaslatot, hogy jövő januárban vezessék be a népegészségügyi termékadót. Font Sándor lapunknak elmondta, a népegészségügynek már idén nagyon kell az adóból befolyó 3-5 milliárd forint. Hogy mire, azt nem tudja, "ez Szócska úr és a Nefmi illetékessége".

Az adóból Font és képviselőtársa, a kórházigazgató Kovács József évi húszmilliárdos bevételt vár. Kovács szerint ugyanakkor az adó kv-i szempontból káros is lehet. Az érintett termékek fogyasztása ugyanis csökkenhet, ami áfakiesést okozhat, miközben a húszmilliárd nem pótolhatja ezt, mert az csak népegészségügyi célokra mehet.

Mindkét képviselő elismerte, a chipsadó hatására szűnhetnek meg munkahelyek, ám Font Sándor szerint legfeljebb százas  nagyságrendben. Inkább azt várja, hogy az érintett cégek átállnak más, egészséges termék gyártására, "megnéztük, minden érintett tud ilyet". A képviselők szerint alaptalanok azok az aggodalmak, hogy az évközbeni adóbevezetés miatt a gyártók ellehetetlenülnek, mert a kereskedelmi láncok nem fogadják el az emelt árakat. "El fogják fogadni, ha meg nem, nem kell nekik szállítani" – mondta Font.

Azok a vállalkozások, amelyek a termékadó befizetésére kötelezettek, egy módosító indítvány szerint iparűzésiadó-kedvezményt kaphatnak; ezt a javaslatot az előterjesztők és arról szavazó bizottságok is támogatták. A tervezett törvénynek ez a passzusa azonban csak akkor lép hatályba, ha arra az unió is rábólint.

A módosítások többségét egyébként sem az előterjesztők, sem az illetékes bizottságok nem támogatták, még a kormánypárti képviselők által benyújtottakat sem. Így a dolgok mostani állása szerint nem lesz chipsadómentes a kakaópor – bár Kovács József elismerte, hogy a kakaó önmagában jó hatással van az egészségre, de szerinte ehhez olyan töménységben kellene szerepelnie a kakaótartalmú termékekben, amit a gyártók anyagi okokból nem vállalnak –, viszont adómentes lesz a 25 százalékosnál nagyobb gyümölcstartalmú üdítőital.

Font Sándor megerősítette, hogy csak a nagyipari méretekben termelt, és előrecsomagolt termékekre vonatkozik majd a törvény. Hogy a kis kiszerelésben árusított, cukor- és sótartalmú ételeket miért nem egészségkárosítóak – vagy ha azok, miért nem adókötelesek –, nem árulta el.