Kétóránként zárnak be boltot Magyarországon

2011.06.30. 07:22

A kiskereskedelemre kedvezőtlenül hatottak az elmúlt évek gazdasági körülményei, és a válság még most is erősen érezteti hatását az iparág cégeinek esetében. 2010-ig tartották magukat a cégek, és folytatták tevékenységüket, de tavaly és ez év első felében ugrásszerűen nőtt a cégbezárások száma − állapította meg a Bisnode-csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet Hungária (D&B) nemzetközi cégminősítő elemzésében. A tendencia is azt mutatja, hogy a cégbezárások még nem értek véget a kiskereskedelemben, mivel a felszámolások és csődeljárások mellett a végelszámolások száma is nőtt az elmúlt 12 hónapban, írja a Napi.

2010 közepéig a kiskereskedelmi szektor bedőlési aránya (a felszámolási és csődeljárások száma az átlagos cégszámhoz viszonyítva) 2,85 százalék volt, míg a magyar cégekre jellemző átlagos fizetésképtelenségi arány 2,92 százalék volt. Tavaly a teljes évi átlagot vizsgálva az ágazatban arányaiban több cég vált fizetésképtelenné, mint a teljes magyar átlag. A 3,36 százalékos jelenlegi bedőlési arány pedig már jelentősen meghaladja a 3,21 százalékos országos szintet.

A fizetésképtelenség miatti felszámolásokon és csődökön kívül a cégek saját maguk által indított végelszámolásainak száma is megemelkedett az elmúlt időszakban. Magyarországon az összes cégre vetítve 19 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban a végelszámolások átlagos száma az egy évvel korábbi állapothoz képest. A kiskereskedelemben ennél magasabb volt a növekedés aránya, közel 23 százalékkal több végelszámolást kezdeményeztek a cégvezetők az elmúlt egy évben, mint egy évvel korábban. Ma naponta 12 kiskereskedelmi céget zárnak be felszámolással vagy végelszámolással Magyarországon.

Az iparág szereplői az összes céghez hasonlóan 30 nap körüli fizetési határidőt kapnak partnereiktől. A szektor fizetési késedelme az elmúlt 24 hónapban 16-ról 14 napra csökkent, így a kiskereskedőknek számlát kiállítóknak ma átlagosan 44 napot kell várniuk pénzükre, míg korábban ez az 52 napot is meghaladta.

A tendenciából két irány is kikövetkeztethető a D&B szerint: a még működő és fizetőképes kiskereskedelmi egységek helyzete stabilizálódott vagy a negatív gazdasági tendenciák hatására a nagykereskedelmi cégek erőteljesebben lépnek fel késve fizető partnereikkel szemben.