Levegőt vehetnek a frankhitelesek

2011.07.01. 13:54 Módosítva: 2011.07.01. 13:54

Jól járnak azok a frankhitelesek, akiknek a havonta változó törlesztőjét a mai, és nem a néhány nappal ezelőtti árfolyam alapján számolják. Míg a hét elején a 228-as szintet is megjárta a frank a forinttal szemben, addig péntekre 216 alá is benézett az árfolyam, koradélután 216,7 forintot adtak egy svájci frankért. Az 5-6 százalékos elmozdulás egy átlagosnak tekinthető 300 frankos törlesztővel bíró hitelnél 64 800 forintra viszi le a törlesztőt a 228 forinttal számolt 68 400-ról.

A mozgás mögött nem a forint erősödése, hanem a franknak az euróval szembeni gyengülése áll - mondta az Indexnek Samu János a Concorde makroelemzője. Szerinte az utóbbi hetekben a görög adósságválság körüli félelmek hatására sokan kezdtek spekulálni a frankkal, a csütörtöki görög parlamenti szavazás a megszorítócsomagról egy időre nyugvópontra helyezte a történetet, a mai frankgyengülés elsősorban technikai korrekció.

Az euró/svájci frank jegyzések tegnap nagy ugrással 1,2070-ről 1,2250-ig emelkedtek, ma reggel pedig 1,2270-ig további frankgyengülés látszik. Az euróval szembeni forintjegyzések tegnap átmenetileg a 265-ös szint alá buktak, pénteken kora délután 265,38 volt az árfolyam.

„A csütörtöki kötvényaukción az eredetileg meghirdetett 45 milliárd forintos mennyiség helyett csak 43 milliárdot kínált eladásra az ÁKK, de a csökkentett mennyiség ellenére nem gyengült a forint, és ez még mindig a görög megszorító csomag elfogadásának utóhatásának köszönhető” – írja Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza napi devizapiaci elemzésében. Hozzáteszi, hogy a kettes számú pakett vasárnapi, illetve jövő hétfői megvitatása azonban még tartogathat meglepetéseket, így „továbbra is azzal számolunk, hogy a 265 körüli árfolyamok lesznek a jellemzők a következő bő egy hétre”.

A dollár a javuló globális kockázati étvágy mellett folytatja a gyengülését az euróval szemben, a péntek reggeli 182-es szint háromhetes forintcsúcsot jelent, délután 183,17 forintot ért egy dollár.

Befagyasszuk-e a részleteinket?

A kormány ötpontos csomaggal segítene a devizahiteleseken, az öt pont egyike a devizaalapú hitelek törlesztőin segítene azzal, hogy az elszabaduló árfolyamokat 2014 végéig fixen tartaná. Az Index elkészítette a maga részletbefagyasztó-kalkulátorát, ami megmutatja: különféle árfolyamok esetén havonta mennyivel kell kevesebbet fizetnie 2014 végéig, illetve ennek fejében mennyi 2015 januárjától törlesztendő tőkéje gyűlik össze azon, amit mi veszteségszámlának neveztünk el.

Részletbefagyasztó-kalkulátor

  • Hitel devizaneme
  • Utolsó havi törlesztőrészlet CHF
  • A fix árfolyamos törlesztőrészlet devizában 0
  • Milyen átlagos piaci árfolyamra számít a következő 3 évben? / 1 CHF
  • Piaci árfolyamon ennyi lenne a törlesztő 0
  • Veszteségszámla (fix és piaci árfolyam havi különbözete) 0
  • Melyik hónapban csatlakozik az otthonmentő csomaghoz?
  • A veszteségszámlán keletkező tőketartozás 0
  • Éves kamat
  • Havi kamat 0
  • Felkamatolt tőketartozás 0

A kalkulátor használatát ebben a cikkben írjuk le részletesen. A lényeg: azt kell beírnia, hogy az adott devizában mennyi a havi törlesztője, kiválaszthatja, mikortól fizetni fix árfolyamon, és mire számít: mekkora lesz a forintkamat és hány forintba kerül az adott deviza a következő években. A rendszer minden mást kiszámol, így a fix törlesztőjét éppúgy, mint azt, hogy mennyi újabb kvázi hitele gyűlik össze 2015 elejére.