Szász Károlyék kapnak még 8 milliárdot

2011.07.04. 16:47

Miközben a parlament épp a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék kispórolását tárgyalja, addig egy kormányhatározat tavalyról maradt pénz idei elköltésére adott engedélyt. A felszabadított, ezért az idei költségvetési hiányt növelő 12 milliárd forint zömét a PSZÁF és a médiahatóság kapja, amelyek így kompenzációhoz jutnak a 250 milliárdos takarékossági csomag rájuk eső részéért, idézi az Origo cikkét a Portfolio.hu.

A Magyar Közlöny június 28-i számában jelent meg a 1216/2011 (VI. 28.) számú kormányhatározat, amelyből kiderül, hogy tavaly a minisztériumok, háttérszervezeteik, más központi költségvetési intézmények, társadalombiztosítási szervek 53 milliárd forintot nem költöttek el, és nem is kötötték le szerződésekkel, vagyis ezt az 53 milliárd forintot nem terheli semmilyen kötelezettség. Ebből az 53 milliárd forintból bő 12 milliárdot a kormány a határozattal azonnal felszabadított, az érintett intézmények ezt elkölthetik, a fennmaradó közel 41 milliárd forintot azonban további kormánydöntésig nem lehet felhasználni.

A 12 milliárd java részét két intézmény, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (8,2 milliárd forint) és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (3,9 milliárd forint) kapja, a fennmaradó 150 millió forinton pedig négy minisztérium (a vidékfejlesztési, a belügyi, a nemzetierőforrás-ügyi és a nemzetgazdasági tárca) osztozik.

Matolcsy György még februárban jelentette be, hogy az idei költségvetésben a kormány hozzon létre egy 250 milliárd forintnyi stabilitási tartalékalapot, amely súlyos külső kockázatok megjelenése esetén megvédi a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől.

Ehhez a stabilitási tartalék több tételből áll össze: a minisztériumoknál akkor még csak zároltak pénzeket, egyes szerveket költségvetési pluszbefizetésre köteleztek, állami pénzalapoknál egyenlegjavítást írtak elő. A PSZÁF és a médiahatóság a együttesen 8,1 milliárd forinttal járul hozzá. Tehát a most felszabadított 12 milliárd forint tulajdonképpen kompenzálja a két intézményt a stabilitási tartalékhoz való hozzájárulásukért.  Mindebből az rajzolódik ki az Origo szerint, hogy amit a kormány egyik kezével elvesz, a másikkal visszaadja; a költségvetési takarékosság közben csendben költekezik a kormány.