Továbbra is hétéves mélyponton a BÉT forgalma

2011.07.04. 07:51 Módosítva: 2011.07.04. 08:07
Nem bír talpra állni a BÉT forgalma, amely ismét negatív rekordot döntött. A brókercégek rangsorában azonban nem történt lényeges átrendeződés.

Júniusban mindössze 523,4 milliárd forint volt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) duplikált (azaz az eladó és a vevői oldalt egyaránt felszámító) forgalma. Ennél alacsonyabb értékre utoljára 2004-ben volt példa. Ugyanez igaz az első félév összesített forgalmára, amely 3829 milliárd forintot tett ki, írja a Napi Gazdaság.

Az előző hónaphoz képest 12 százalékkal, az egy évvel korábbinál viszont 58 százalékkal alacsonyabb forgalmat bonyolítottak a magyar tőzsde azonnali részvénypiacán júniusban a brókercégek. Mindez azt jelenti, hogy tovább tart az idei év nagyon alacsony forgalma a magyar tőzsdén. Ráadásul a júniusi adat éves mélypontot is jelent, hiszen 2011-ben eddig még nem volt ennyire alacsony a forgalom.

Ez meg is látszik a brókercégek forgalmán is, hiszen az első helyezett Erste 100 milliárd forint felett szokott teljesíteni havonta, most azonban a dobogó legfelső fokához elegendő volt a 69 milliárd is. Igaz, a Concorde így erősen megszorongatta, hiszen a szinte szokásosnak mondható második helyét 67 milliárd forinttal szerezte meg a brókercég.

A harmadik a lengyel Ipopema lett, míg a negyedik helyen az Unicredit állt júniusban. Az ötödik Wood után a hatodik hely az Equiloré, míg a KBC csupán a hetedik legnagyobb forgalmat produkálta a hónap során. Az egész félévet tekintve szintén az Erste−Concorde páros vezeti a listát, a harmadik helyet pedig az Unicredit szerezte meg.

A határidős részvénypiacon is folytatódott a zuhanás. A múlt hónap során 225,6 milliárd forintot tett ki a részvénypiac  összesített határidős forgalma, amely éves összehasonlításban 37 százalékos zuhanás. Ebben a  BUX-határidő forgalmának csökkenése játszotta a főszerepet, e terméknél ugyanis 70 százalék volt a visszaesés.

Az egyedi részvények határidős forgalmában jóval kisebb  mértékű, 7 százalékos csökkenés volt. Májushoz képest 8 százalékos volt a növekedés, ami szintén az egyedi részvények forgalma 18 százalékos bővülésének volt köszönhető. Az állampapírpiac forgalma 13,8 milliárd forint volt, szemben az egy hónappal korábbi 21,5 milliárddal.