3 milliárd folyhat be idén a chipsadóból

2011.07.06. 07:32

A népegészségügyi termékadóra vonatkozó szabályozás 2011. szeptember 1-jén lép hatályba - ha az Országgyűlés elfogadja (még kormánypárti képviselők is a következő évre halasztását szeretnék elérni). A javaslat szerint a befolyó összeg a központi költségvetés bevételét képezi, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumában (Nefmi) azonban egyértelműen arra számítanak, hogy az az egészségügy helyzetét javíthatja - írja a Napi Gazdaság. (A tervezet indoklásában arra utalnak, hogy az így nyert többletet népegészségügyi programok finanszírozási hátterének megteremtéséhez használnák fel.)

Az általunk meghatározott termékköre kivetett tételes adó esetén - mondták el a Napi Gazdaságnak a Nefmi egészségügyi államtitkárságán - az iparági adatokra támaszkodó becslés alapján számított költségvetési többletbevételként összesen mintegy 20 milliárd forint adódhat 2012-ben. A szeptemberi bevezetés mellett idén 3-5 milliárd forint bevételre számítanak.

A szaktárcánál arra nem vállalkoztak, hogy megbecsüljék, az egészségügyi kiadásokra milyen kedvező hatása lehet majd az adónak. Azt azonban hangsúlyozták: meggyőződésük szerint az extra teher alkalmas lehet arra, hogy a magyar lakosságot az egészségesebb táplálkozás irányába terelje. Jelenleg például a hazai sófogyasztás minden életkorban jelentősen meghaladja az ajánlott értékeket (a felnőttek szervezetébe napi 5 gramm helyett 14-18, a gyermekekébe 3 helyett 3,5-13,1 gramm só kerül). A szénhidrátok teszik ki egy átlagember étkezésének nagy részét, miközben naponta és testsúly-kilogrammonként mintegy 5 gramm szénhidrátra van szükségünk.

Az ÁNTSZ is inkább a megadóztatandó termékek káros hatásáról, semmint az intézkedés esetleges jótéteményeiről  beszél. A cukros üdítők fogyasztása nyomán növekszik például a vérnyomás, a magas glikémiás terhelés pedig inzulinrezisztenciát eredményez. Az ilyen italok negatívan befolyásolják az ízérzetet is - különösen gyerekeknél volt kimutatható, hogy akik víz helyett rendszeresen cukros üdítőt fogyasztanak, az egészséges, kevésbé édes élelmiszereket (például zöldség, gyümölcs) nem találják ízletesnek, így nem is fogyasztják azokat.