Augusztusban alakul meg az eszközkezelő

2011.07.07. 08:52

Július végét szabta határidőül a kormány a Nemzeti Eszközkezelő működéséhez szükséges források átcsoportosításához − jelentette be Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Az eszközkezelő a forrásátcsoportosítást követő 30 napon belül jöhet létre.

Szintén július végén lép hatályba a devizaalapú lakáshitelek árfolyamrögzítését előíró szabályozás. Az államtitkár szerint a kabinet tárgyalt az ötpontos otthonvédelmi akciótervről, és jelenleg "formálódnak" a szociális családiház-építési programmal kapcsolatos elképzelések, írja a Napi.

A kabinet bürokráciacsökkentő intézkedéssorozata következtében eddig mintegy 105 milliárd forintot kitevő tehercsökkentés valósult meg Kovács szerint. Ennek jelentős része a vállalkozások adminisztrációs kötelezettségeit enyhítő jogszabály-módosítások révén következett be. A tervek szerint idén akár 500 milliárdos tehercsökkentés is lehet.

A kormány tárgyalt a nemzeti egységes kártyarendszerről is, döntése értelmében november 30-ig kell kidolgozni a feltétel- és finanszírozási rendszerét, a bevezetésre 2012 első félévében kerülhet sor. Célja, hogy a most forgalomban lévő, az állam által kibocsátott okmányok egységesüljenek, hosszabb távon pedig egy multifunkcionális kártyában tudjanak "testet ölteni". Az államtitkár az érintett okmányok között említette a jogosítványt, a személyi igazolványt, a taj-kártyát és a diákigazolványt.