Javultak a kis cégek várakozásai

2011.07.07. 10:07

Az elmúlt egy év folyamatos csökkenése után ismét javuló képet mutat a vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index. A mutató 8 pontos növekedést követően mínusz 12 ponton áll. Az emelkedő tendencia mögött a közterhek, valamint a vállalati hitelkamatok változására vonatkozó negatív kilátások mérséklődése áll, emellett a vállalkozások a vevői és szállítói kapcsolatok további javulását vetítik előre, derül ki a bank közleményéből.

Bár a mutató továbbra is a negatív tartományban maradt, ezzel együtt azonban az elmúlt háromnegyedévben tapasztalt folyamatos csökkenés megállt, és az index ismét emelkedésbe fordult. „A javuló kilátások főként annak köszönhetőek, hogy jelentősen javultak a vállalati hitelkamatok emelkedésére vonatkozó várakozások. A jelenlegi 6 százalékos kamatszint mellett a vállalkozások átlagosan 1 százalékot el nem érő kamatemelést várnak a vállalati hitelek esetében, ami gyakorlatilag a jelenlegi piaci kamatszintek változatlanul tartását feltételezi – elemezte az eredményeket Németh László, a bank főosztályvezetője.

A közterhek növekedésére vonatkozó pesszimista várakozások is mérséklődtek, és immár azok a vállalkozások vannak túlsúlyban (53 százalék), amelyek nem számítanak további közteher növekedésre, miközben az elmúlt negyedévhez képest 10 százalékponttal csökkent az emelkedést prognosztizáló vállalkozások aránya, ami jelenleg 38 százalékot tesz ki. A gazdaságpolitika megítélése ugyanakkor 5 pontot csökkenve -17 pontos értékre romlott, folytatva az elmúlt két negyedévben tapasztalható trendet.

Pozitívan változott a beszállítói kapcsolatok megítélése is, amely mögött leginkább az áll, hogy a jelenleg átlagosan 20 napos kifizetési határidővel szemben a vállalatok 2 napos határidő növekedéssel számolnak az elkövetkező egy évre. Eközben a beszállítókkal kapcsolatos elvárások fontossági sorrendje lényegében változatlan maradt, továbbra is a minőség, az ár és a szállítási határidő a legfontosabb szempont a partneri kapcsolatok értékelése során.