20 milliós bírság egy netes devizakereskedőnek

2011.07.08. 13:33

Kiemelt ügyfélvédelmi szabályokat sértett meg az iFOREX Befektetési Szolgáltató Zrt.-t azzal, hogy nem adott teljes körű tájékoztatást az ügyfeleinek a szolgáltatás jellemzőiről, annak kockázatairól, valamint a szolgáltatás végrehajtásában közreműködő további társaságok szerepéről. Ezt állapította meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amely átfogó vizsgálatát követően 20 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a céget és és hat hónapra felfüggesztette az internetes devizakereskedelemmel foglalkozó társaság tevékenységi engedélyét.

A tevékenységi engedélyének felfüggesztéséről azért döntöttek, merthogy a Társaság jelenleg nem rendelkezik a működés jogszabályok által elvárt szintű tárgyi és technikai feltételeivel. Amennyiben a Társaság a felfüggesztés időtartama alatt igazolja a PSZÁF felé, hogy a vizsgálat által elégtelennek minősített tárgyi és technikai feltételeket megteremtette, működését a hat hónapos felfüggesztés lejártát megelőzően is folytathatja.

A cég az engedély felfüggesztésének időtartama alatt újabb ügyféllel szerződést nem köthet, a meglévő ügyfeleivel szemben új kötelezettséget nem vállalhat, a szerződéseiből eredő, fennálló kötelezettségeit viszont teljesítenie kell, az ügyfelek nyitott pozícióit tehát a felfüggesztés nem érinti.

A PSZÁF a pénzmosás megelőzését szolgáló jogszabályok megsértését is megállapította, ezért kötelezte a társaságot az ügyfelek jogszabályoknak megfelelően történő azonosítására.