15 milliárdos számlagyárral üzletelhetett az Electro World

2011.07.11. 16:19 Módosítva: 2011.07.11. 16:29

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói nyomozási cselekményeket, egyebek között házkutatást hajtottak végre az Electro World központjában – erősítette meg Sárközi Alexandra, a NAV bűnügyi szóvivője a privatkopo.hu információját hétfőn. A hivatal a nyomozás érdekeire tekintettel több részletet egyelőre nem közöl. A cégcsoportnál a bűnügyi magazin beszámolója szerint több százmilliós adócsalás gyanúja merült fel.

Múlt szerdán egyszerre három helyszínen tartottak házkutatást a NAV bűnügyi szakemberei a fizetésképtelenség határára sodródott Electro World cégcsoportnál felmerült több százmillió forintos adócsalási ügyben - számolt be a privatkopo.hu. Nyomozók szállták meg a társaság budai központját, a korábbi elnök-vezérigazgató, Polgár Csaba siófoki házát, valamint a jelenlegi vezérigazgató, Nagy Károly András Budakeszin található, közel 2700 négyzetméteres luxusvilláját. A pénzügyi nyomozók számítógépeket, mobiltelefonokat és több raklapnyi cégiratot foglaltak le.

A bűnügyi magazin értesülése szerint a bűnügy hátterében egy évek óta számlagyárként működő társaság, a Bender Log Befektetési Zrt. áll, amely több százmillió forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat az Electro World cégcsoport számára.

A bűnügyi portál úgy tudja, nem a műszaki cikkeket forgalmazó cégbirodalom az egyetlen, amelyet a Bender Log Zrt. fiktív bizonylatokkal látott el: a számlagyárként működő társaság "ügyfelei" között mamutcégek sora szerepelhet, a részükre kibocsátott fiktív számlák összértéke megközelítheti a 15 milliárd forintot. A szövevényes gazdasági bűncselekmény-sorozat kulcsfigurái F. György és T. György, akik a fiktív számlák iránti igényeket közvetítették a Bender Log Zrt. számára - írja a portál.