Simor: Jövőre lehet 3% az infláció

2011.07.11. 10:17

A külső és a belső hatások eredőjeként az idei év végére átlagban 3,9 százalék, jövő év végére 3 százalék körüli infláció várható - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. Megjegyezte, a 3,9 százalékos infláció Magyarországon nem tűnik magas számnak, hiszen hosszú évek óta nem volt ilyen alacsony a mutató.

Bizonyos tényezők az inflációt felfelé illetve lefelé nyomják. A külső tényezők között például az olajár, a mezőgazdasági árak, a nyersanyagárak hihetetlen nyomást gyakorolnak a mutatóra felfelé, a nyomott belső kereslet, a laza munkaerőpiac pedig lefelé húzza a béreket és az inflációt. Simor szerint ebben az évben valószínűleg a külső erők erősebbek lesznek, ezért lesz számításuk szerint átlag 3,9 százalék körüli az infláció.

A piac arra számít, hogy az olajár nem fog tovább emelkedni, a új termés belépésével a mezőgazdasági árak is kedvezőbbek lehetnek, a viszonylag nyomott belső kereslet le fogja húzni az inflációt, így a jövő év végére 3 százalék körüli inflációt el lehet érni.

Simor András megjegyezte azt is, ha belső erők okoznák az inflációt, akkor a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája agresszívebb lenne, és azt mondanák, hogy már az idén év végére szeretnék a 3 százalékos inflációt elérni.

A jegybank elnöke szerint az MNB-ben relatíve látják pesszimistán a jövőt, mivel szerintük a GDP 2,6-2,7 százalékkal fog "csak" növekedni a korábban várt 3 százalék helyett. Kifejtette: Európa jelentős országai adósságválsággal küzdenek, sok helyen költségvetési szigorítások vannak, amelyek kihatnak a magyar exportképességre. A kormány költségvetési megtakarításokat megcélzó Széll Kálmán-terve és a konvergenciaprogram a belső keresletet fogja vissza, így a külső és a belső hatásoktól lassabb lesz a gazdasági növekedés.

Az MNB elnöke szólt arról is, hogy átdolgozták a jegybank etikai kódexét, amely szigorúbb lesz a jelenleginél.