Váratlanul nagyot esett az infláció

2011.07.12. 09:40 Módosítva: 2011.07.12. 09:42
A fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. A londoni és a magyar elemzők is 3,8 százalék körüli éves inflációt vártak. A júniusi éves inflációs adat nem csak a várakozásoknál alacsonyabb, jelentősen lassult a májusi 3,9 százalékos mértékhez képest és 2009. áprilisa óta a legalacsonyabb volt.

Az idén az első hat hónapban átlagosan 4,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

A havi maginfláció júniusban 0,3 százalékra gyorsult a májusi 0,2 százalékról, 12 havi összehasonlításban a májusi 2,7 százalékról 3,0 százalékra emelkedett. A nyugdíjas fogyasztó kosárra számított 12 havi árindex 3,9 százalék, annak ellenére, hogy havi összevetésben 0,3  százalékkal csökkentek az árak.

Papp Éva, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az infláció lassulásához leginkább az idényáras élelmiszerek árainak és a járműüzemanyag árának alakulása járult hozzá leginkább, de lassította a ruházkodási cikkeknél megkezdődött kiárusítások is. Mint mondta, havi bázison ugyanakkor a többi főcsoportnál nem történt jelentős drágulás.

A KSH közlése szerint egy hónap alatt az élelmiszerek árai 1,0 százalékkal csökkentek, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 9,2 százalékos árcsökkenése és a többi élelmiszer 0,3 százalékos átlagos árnövekedése miatt. Nőtt 2,8 százalékkal a margarin, 1,8 százalékkal a szalámi, szárazkolbász, sonka, 1,6 százalékkal a párizsi, kolbász és 1,4 százalékkal a tej ára. Ugyanakkor  4,2 százalékkal olcsóbb lett a cukor és 2 százalékkal a tojás.

A legnagyobb mértékben, 0,3 százalékkal a szolgáltatások árai emelkedtek a múlt hónapban, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 1,1 százalékkal kellett többet fizetni. Kismértékű, egyaránt 0,2 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető a háztartási energia és a szeszes italok, dohányáruk körében. Csökkent a tartós fogyasztási cikkek ára  és az egyéb cikkek ára egyformán 0,4 százalékkal, az utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 1,1 százalékkal mérséklődött.

Tizenkét hónap alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál jóval nagyobb mértékben, 6,7 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 67,2 százalékkal nőtt a liszt, 63,4 százalékkal a cukor, 27,0 százalékkal az étolaj, 16,5 százalékkal a tej, 14,7 százalékkal a péksütemények, 12,9 százalékkal a kenyér és 12,7 százalékkal a sajt ára. Csökkent tavaly júniushoz képest 5,4 százalékkal a tojás és 4,3 százalékkal az idényáras élelmiszerek ára.

Az átlagosnál jobban, 5,3 százalékkal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 12,0 százalékkal, a gyógyszerek, gyógyáruké 3,6 százalékkal nőtt.

Szintén átlag felett, 4,9 százalékkal nőtt a ruházkodási cikkek, valamint 3,6 százalékkal a háztartási energia ára, ez utóbbin belül a távfűtés 7,8 százalékkal, a vezetékes gáz 2,6 százalékkal a palackos gáz viszont 18,6 százalékkal drágult.

A szolgáltatások éves áremelkedése átlag alatti, 2,1 százalékos volt júniusban, ezen belül a csatornadíj 10,0, a postai szolgáltatás 9,2, a szemétszállítás 5,5 és a vízdíj 4,2 százalékkal drágult. Az üdülési szolgáltatások viszont, mind belföldön, mind külföldön olcsóbbak voltak mint tavaly júniusban.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal, a szeszes italokért 2,5 százalékkal többet, a dohányárukért átlagosan 6,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni mint egy évvel ezelőtt .

Az EU 27 tagországában az idén májusban a fogyasztói árak - az előzetes harmonizált adatok szerint - átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010. májusban. A legkisebb áremelkedést Írországban (1,2 százalék) és Svédországban (1,7 százalék), a legnagyobbat Romániában (8,5 százalék) és Észtországban (5,5 százalék) mérték.

A fogyasztói árak idén májusban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.

Tavaly júniusban a fogyasztói árak 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 5,3 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet.