Az Opelre szabta autóbeszerzését az adóhivatal

2011.07.14. 17:42
A csomagtartó méretével szemben támasztott elvárások a Renault, az autó hosszával kapcsolatosak az Audit zárták ki a pályázatból. A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a kiírást.

A Közbeszerzési Döntőbizottság honlapján közzétett határozat szerint a Porsche- és a Renault Hungária azzal a panasszal fordultak a testülethez, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját hatáskörében lefolytatott nyílt közbeszerzési kiírásában a szokásoktól eltérően és szerintük jogsértően olyan műszaki paramétereket szabott a kocsikkal szemben, melyekkel az ő márkáikat (Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Renault és Dacia ) kiszorította a versenyből. A cégek ezért nem is indulhattak a közbeszerzésen, amit végül a Schiller Autóház Kft. nyert meg Opeljeivel.

A NAV a kiírásban többek között kikötötte az autók hengerűrtartalmát, hosszát és a csomagtartó térfogatát is. Ez ugyan szokványos, de például a kocsik hosszára vonatkozó határokat három centiméteres mozgástérrel, 4490 mm-4520 mm között szabták meg. Ennek a paraméternek csak az Opel felelt meg.

A NAV ráadásul nem is csak egy kategóriára írt ki közbeszerzést, hanem egyszerre háromra, de mindegyik esetben a fentiek szerint járt el, úgy, hogy a győztes (sőt, a pályázó is) csak az Opel lehessen.

A kiszorított gyártók azt is sérelmezték, hogy az értékelési szempontok között az autók ára csak 45 százalékos súllyal szerepelt, miközben a központi beszerzések esetén 60 százalék a megszokott.

A Porsche és a Renault szerint a kiírás gátolta a tisztességes versenyt. A Közbeszerzési Döntőbizottság ezzel egyetértett, a NAV-ot egymillió forintra büntette, illetve kétszer 150 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díj megfizetésére kötelezte. A bizottság emellett megsemmisítette az ajánlati felhívást és az adóhivatal döntését is.