Líbia elzárja olajiparát Olaszország elől

2011.07.14. 17:04

Líbia csütörtökön bejelentette, hogy kitiltja Olaszországot a kőolajiparából az ellene indított háborúban való részvétele miatt.

"Az olasz kormány teljességgel elfelejtheti a líbiai olajat, és az eddig megkötött szerződéseket" - jelentette ki az észak-afrikai arab ország miniszterelnöke egy sajtótájékoztatón. "Az ENI (olasz olajtársaság) a jövőben máshol kell, hogy üzletet keressen" - tette hozzá.

Tripoli kormányzati illetékesek már korábban is figyelmeztették a NATO légi hadműveleteinek részvevőit, hogy kitilthatják őket a líbiai befektetésekből és az olajszektorból. Elsőként a volt gyarmatosító Olaszország került sorra.

Bagdadi Mahmúdi kormányfő közölte: Rómát azért választották ki az ellenséges koalíció tagjai közül, mert Olaszország alig három éve barátsági és meg nem támadási szerződést kötött Líbiával, és most felrúgta. Az olasz álláspont az, hogy a szerződést "függőben van", mert a líbiai rezsim a saját népére támadt.

A líbiai politikus óvatosabban fogalmazott Franciaország és az Egyesült Államok ügyében, mert szerinte ezek "megkezdték álláspontjuk felülvizsgálatát az agresszióval kapcsolatban". "Ha valaki egy lépést tesz felénk, mi két lépést teszünk felé" - jelentette ki.

Az ENI olasz olajvállalat mintegy 30 milliárd dollár értékű befektetést hajtott végre a líbiai olajszektorban.