90 éve nem szárnyalt így az arany

2011.07.18. 08:26

Az arany árfolyama 90 éve nem látott szárnyalásban van - írja az Aranypiac Kft. közleményében. Hétfőn első alkalommal lépte át az arany ára az unciánkénti 1.600 dolláros árat. Az euróval szemben is a soha nem látott szintre ment az arany, az most unciánként közel 1.140 eurónál tart.

A Royal Bank of Scotland elemzői szerint az eddig csak csöpögtetve érkező válsághírek az elmúlt napokban drámai fordulatot vettek. A súlyos fertőző járványként terjedő európai adósságválság kapcsán a múlt héten először lehetett hallani európai pénzügyminiszterek köréből azt a megfontolást, hogy a görög adósságteher csökkentése érdekében célszerű lehet hagyni a helléneket egyfajta csődbe menni, és ezzel a válság átterjedését más országokra meggátolni.

A svájci UBS bankház stratégái pedig a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva azt mondták, hogy a válságkezelés jövőbeni döntéseivel kapcsolatos bizonytalanság okoz most idegességet a pénzpiacokon, és ezért ők a csekély veszteségkockázattal járó aranybefektetéseket ajánlják.

Az USA is drágítja

Az öreg kontinens gondjai mellett még az USA átmeneti fizetőképtelenségétől való félelem is segíti most az arany jegyzését új és még újabb rekordokra. Arra az esetre ugyanis, ha az Egyesült Államok törvényileg meghatározott adósságplafonjának megemelésére nem születik augusztus elejéig gyors politikai egyezség, a meghatározó hitelminősítők már kilátásba helyezték az amerikai adósbesorolás lerontását. Ennél jobb katalizátort keresve sem találni a nemesfémek árrobbanásához.

A világgazdaság legfőbb húzóerejének számító amerikai gazdaság erőtlensége egy még további szempont, ami a kockázatkerülő aranybefektetések malmára hajtja mostanság a pénzt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed júniusi ülésének jegyzőkönyve szerint több Fed-kormányzó is a laza gyeplőre vett monetáris politika (Quantitative Easing) folytatását támogatná, amennyiben a konjunktúra továbbra sem ébred fel bénult állapotából. Szerdán maga Ben Bernanke Fed-elnök is azt mondta az USA kongresszusa előtt, hogy az USA gazdaságának további gyengélkedése esetén már ő maga sem zárkózna el egy újabb lazító program beindítása elől.

Rekord hátán

Mindezen hírek hallatán csütörtök délutánra egy uncia (31,1 gramm) színarany ára 1.590,50 dollárig emelkedett a londoni fizikai kereskedésben. Az új rekordot egy nyolc napon át tartó folyamatos növekedés előzte meg, amire 2006 óta nem volt példa.

Pénteken délután végül 1.587 dolláron, csaknem 3 százalékos heti plusszal zárult egy az aranypiaci befektetők számára igazán örömteli kereskedési hét. Ezzel az arany egyre közelebb kerül ahhoz, hogy egymás után sorozatban 11-edszer is nyereséggel zárja az évet. Ilyen hosszú emelkedési ciklusra pedig már 90 éve nem volt példa.

Forintban még nem láttunk ilyen árat

Az elmúlt hét kárpótolta a forintban számoló hazai befektetőket is, akik idén eddig még nem láthattak új rekordot. Köszönhetően a forint dollárral szembeni hirtelen jött gyengeségének a sárga nemesfém forintban kifejezett aktuális árfolyama most szintén történelmi csúcsra tudott drágulni. A péntek délutáni londoni árfixing a magyar valutában kifejezve 303.990 forintos középárnak felelt meg. Idehaza ennyit még soha nem kellett fizetni egy uncia aranyért.

Az ezüst is klőtt

Az arany árfolyamát árnyékként követve az ezüst is látványosan visszajelentkezett az elmúlt heti teljesítményével. A 38,17 dolláros pénteki záróár 5 százalékot meghaladó heti emelkedés végére tett pontot. A gyors ütemben megtett felíveléssel kitört a szürkésfehér nemesfém kurzusa a május eleje óta tartó oldalirányú trendcsatornából, és most ismét erőt mutat a 40 dollár feletti árfolyamtartományok meghódítására.

Ehhez azonban még a most látott kitörés megerősítésére lesz szükség, de annyi már bizonyosnak látszik, hogy a korrektúra során egy igen erős bázis képeződött 33 dollár környékén a jövőre vonatkozóan.