Kamattartást várnak az elemzők

2011.07.21. 16:35

A jegybanki alapkamat 6,00 százalékos szinten tartását várják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő kedden, július 26-án soron következő ülésétől az elemzők a Reuters hírügynökség csütörtökön ismertetett felmérése szerint.

A megkérdezett 25 elemző közül kivétel nélkül mindenki kamattartást valószínűsített, július így sorban a hatodik hónap lehet, amikor nem változik az alapkamat. Előzőleg, tavaly november és az idén január között a Monetáris Tanács összesen 75 bázispontos emelést hajtott végre.

A Reuters konszenzusa szerint 2011 végén is 6,00 százalék lehet az alapkamat. A legutóbbi, májusi felméréshez képest nem változott az ezzel kapcsolatos elemzői vélekedés.

2012 végére 5,5 százalékos jegybanki alapkamatot várnak a szakértők, a konszenzus ebben is változatlan júniusi felméréshez képest.

Lefelé módosították inflációs előrejelzésüket az elemzők, miután a fogyasztói árak júniusban 0,2 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest, és 3,5 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet. Az idén az első hat hónapban átlagosan 4,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei év végére az elemzői konszenzus 3,5 százalékos inflációt jelez, ami 0,45 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál, 2011 átlagában 4 százalékos inflációval számolnak az elemzők, ez 0,2 százalékponttal kisebb a júniusi  előrejelzésnél.

A jövő év végére továbbra is 3 százalékos inflációt várnak az elemzők, 2012-re átlagosan 3,2 százalék a konszenzus, ez 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző hónapban közöltnél.