Új csúcsra drágul az üzemanyag

2011.07.25. 13:39

Emeli bruttó 3 és 4 forinttal a 95-ös benzin, illetve a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A változással a benzin átlagára újra csúcsra emelkedik, eléri a 388 forintot, míg a gázolajé 375 forintra nő.

Mint azt múlt héten megírtuk, a Mol egy héttel ezelőtti, 8-8 forintos áremelésével már a lélektani határ közelébe emelkedtek az üzemanyagárak, a Forensis felmérése szerint 400 forintos ár mellett a benzint használók 35 százaléka, a dízelesek 25 százaléka már csak hébe-hóba tankolna.

Egyes kutakon pedig már most is találkozhatunk 400 forintos árakkal, mivel az autósok 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A Forensis autóklub felmérésében részt vevő válaszadók 3 százaléka a mostani árak mellett sem tankol benzint, 390 forintnál újabb 6 százalékuk állna le. A dízelesek 9 százalékának 380-nál, 15 százalákuknak 390-nél szakadna el a cérna. (Az egeret az alábbi grafikon oszlopain mozgatva láthatja, a válaszadók mekkora része viselne el magasabb árakat.)

 

A benzin árát döntően az befolyásolja, hogy hogyan alakul a forint és a dollár árfolyama, és az, hogy mennyivel nő az olaj ára. Ezeken kívül a jövedéki adó és az áfa épül bele az árba. Ha a forint gyengül, vagy ha nő az olaj ára, a fogyasztói árnak nemcsak a kvázi termelői árrésze emelkedik: az áfa is a megemelkedett összeget növeli, vagyis ha az olajár vagy a forintgyengülés 4 forintos emelést indokol, az 5 forintos drágulásként csapódik le.

A Portfolio.hu elemzői korábban azzal számoltak, hogy megtörhet az üzemanyagárak két hete tartó, jelentősnek mondható áremelkedése. Erre az utalt, hogy a finomított termékárak csak kis mértékben emelkedtek, és ennek hatását a forint árfolyamának erősödése tompítani tudta. Míg egy évvel ezelőtt, egy liter 95-ös benzin ára átlagosan 345 forint, a gázolajé pedig 320 forint körüli volt, ez mára 388, illetve 375 forintra emelkedett.