5,6 milliót kap a reálhozam-rekorder

2011.07.26. 15:19
Az Erste szerdán, az OTP jövő hétfőn kezdi a reálhozamok utalását, az Allianz és az Aranykor péntekre már be is fejezi a pénzek postázását. A jogszabály szerint a Postának a beérkezéstől számítva 20 napja lesz a reálhozamok kézbesítésére. Augusztus végéig mindenki hozzájut a pénzéhez.

Több mint 38 ezer tagja számára fizet reálhozamot az Erste Magányugdíjpénztár, az átlagos reálhozam 34 150 forint.  Az első kifizetéseket július 27-én, szerdán indítják, az utolsó utalások augusztus 3-án lesznek. A kézbesítést azonban elnyújtja, hogy tízből hat pénztártag a postai utalást választotta, ők várhatóan később kapják majd kézbe a várt összeget, mert a Postának 20 napot ad a szabályozás a kézbesítésre.

Az Allianz kicsit előbb, július 21. és július 29. között indítja el a banki és a postai kifizetéseket. Akit a postás nem talál otthon, az legkésőbb szeptember 16-ig veheti át az összeget a Postán. A határidőig át nem vett összegek a Postától visszakerülnek az Államkincstárhoz, ahol majd várhatóan a beígért egyéni számlákon írják jóvá azokat.

Az Allianznál a legnagyobb reálhozamok 5 – 600 000 forint között vannak, de lesznek, akik semmit nem kapnak. Ők vannak kevesebben, főként egyébként azok, akik a válság előtti egy-két évben lettek kasszatagok és befizetéseiket leamortizálta a tőzsde mélyrepülése. Az Allianz csak ügyfelei átlagos reálhozamát közölte, ez 80 ezer forint, a pontos összegről augusztus elején minden volt kasszatag elszámolási értesítőt kap.

Hétfőtől utal az OTP

Az ING ma kezdte a reálhozamok utalását. A folyamat több ütemben zajlik le: ma 42 milliárdot utaltak el, az utolsó utalás pedig augusztus 15-én lehet. A  pénztárból 503 ezren léptek vissza az állami rendszerbe, közülük 413 ezren számíthatnak átlagosan 133 ezer forintra, tehát a visszalépők 82 százaléka kap pénzt a kasszától.

A korábbi közlések szerint a legnagyobb summára ennek a pénztárnak egy volt tagja számíthat: tagdíjkiegészítéssel együtt a kassza mintegy 5,55 millió forintot utal neki. (Az összeg nagysága egyébként döntően a befizetéseken múlik, így előfordulhat, hogy magas jövedelmű volt tagoknak hasonló, vagy akár ennél magasabb összeg jár most, de ennél nagyobb reálhozamot eddig egy kassza sem tett közzé.) A tagdíjkiegészítés nélkül számított, tehát tisztán a reálhozamot jelentő csúcs az ING-nél 4,24 millió forint.

A Dimenziónál 180 fő esetében a reálhozam és a tagíjkiegészítés összege meghaladja az egymillió forintot, az átlagos kifizetés ennél a kasszánál lesz a legmagasabb, közel 300 ezer forint. Az Aranykor tegnap utalta az első pénzeket. Innen összesen 71 ezren kapnak valamekkora reálhozamot (és tagdíjkiegészítést), a postai utalások péntekig fejeződhetnek be.

A legtöbben az OTP-től várnak pénzt, innen 681 ezren léptek vissza az állami nyugdíjrendszerbe és durván 85 százalékuk jogosult reálhozam-visszatérítésre. Az OTP-nél csak augusztus 1-én, tehát jövő hétfőn kezdődnek az utalások. Azok, akik nem nyilatkoztak arról, hogyan szeretnék felvenni a pénzt, postai címükre kapják az utalást, ha az nem haladja meg a 150 ezer forintot. A volt tagok a kifizetésekkel együtt, valamikor augusztus végéig kapják majd meg a záróelszámolásról szóló levelet.

Az MKB magánnyugdípénztár a közel 35 ezer visszalépőből 31 400 főnek, átlagosan 110 – a tagdíj-kiegészítést is számításba véve 130 – ezer forint reálhozamoit fizet. A visszalépők teljes, 35 ezres táborára vetítve a két szám 100, illetve 117 ezer forint. A kassza tájékoztatása szerint várhatóan legkésőbb augusztus 3-án indítják az utalásokat.