Megrohanták az önkéntes pénztárakat

2011.07.26. 07:46

Az önkéntes nyugdíjpénztárakba belépő új tagok száma drámaian megugrott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása alatt. Volt olyan pénztár is, ahol az első negyedév új belépőinek száma már megközelítette a teljes tavalyi évet, emelkedett ugyanakkor a kilépők száma is, írja a Napi Gazdaság.

A magán-nyugdíjpénztári átalakítások ideje alatt mintegy kétszeresére nőtt az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárba (önyp) belépő új tagok száma, mondta Várnagy Anikó igazgatóhelyettes a lapnak. Elmondta, 2010 első hónapjában 380-an csatlakoztak a kasszához, ám 2011 azonos időszakában ez a szám megközelítette a 900 főt.  Az első negyedévben a legnagyobb magyar bank nevével fémjelzett pénztár az előző évinél több mint 80 százalékkal több új tagot (az 1,7 ezerrel szemben 3,1 ezret) vonzott.

Az MKB-nál az új belépők száma már az első három hónap során megközelítette a tavalyi teljes évét, közölte Lehoczky László, a kassza vezetője. Az Aranykor önyp-be az első három hónapban 66 százalékkal többen léptek be, mint 2010-ben. Az ING önkéntes kasszája is jelentős növekedést ért el, a pénztár taglétszáma 2837 fővel nőtt. A növekedés pedig azóta sem állt le: a második negyedév első két hónapjában további 2560 fős volt a gyarapodás. A taglétszám és a vagyon az Aegon tájékoztatása szerint is valamelyest dinamikusabban növekszik az előző évekhez képest.

A bővülés a kisebb piaci szereplőknél is érzékelhető. Lukács Marianna, a Patika-csoport igazgatója arról számolt be, hogy a Tradíciónál az első negyedévben a létszám 11 százalékkal nőtt.

A szektor azonban így sem örülhet felhőtlenül. Például az MKB-nál és az OTP-nél is tapasztalható ugyanis, hogy az önyp taglétszáma a belépések növekvő száma ellenére is csökkent, mert emelkedett a kilépők száma. Az OTP 1,5 ezer fővel karcsúsodott. Az Aranykornál a belépési boom mellett is egy százalékkal mérséklődött a tagok száma.

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai azt mutatják, hogy a megfelelő életkort elérőknek a kifizetés 2008-ban járt eddig csúcsára. Ez az összeg a következő két évben csökkent. A várakozási idő letelte utáni, de még a felhalmozási időszakon belüli kifizetés viszont − ami a válság hatására meglódult, majd konszolidálódott − az idén ismét növekedésnek indult.